Go to Top

Kaj storiti v primeru napačnega izračuna dohodnine?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Davčni organ bo informativni izračun dohodnine sestavil na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki jih bodo davčni upravi posredovali zavezanci za dohodnino.

Prvi zavezanci za dohodnino lahko že naslednji teden pričakujejo informativne izračune dohodnine za leto 2014. Preostali zavezanci lahko pošto iz Finančne uprave pričakujejo v začetku junija. Več o temu smo pisali tukaj.

Kaj stori zavezanec, ko prejme informativni izračun?

Ko zavezanec prejme informativni izračun preveriali so vpisani podatki pravilni oziroma ali se ujemajo s podatki, s katerimi razpolaga sam in ali je informativni izračun dohodnine pravilen.

Kaj storiti v primeru napačnega izračuna dohodnine?Zavezanec naj preveri:

    • osebne podatke,
    • podatke o dohodkih,
    • podatke o vzdrževanih družinskih članih,
    • čas vzdrževanja, …

Kalkulator za informativni izračun dohodnine 2014

Kaj stori zavezanec, če se strinja z izračunom dohodnine?

Če zavezanec ugotovi, da so podatki pravilni, in če se strinja z izračunom dohodnine, mu ni treba storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor, se bo štelo, da se je odpovedal pritožbi, informativni izračun dohodnine pa bo samodejno postal odločba o odmeri dohodnine. Na njeni podlagi bo za zavezanca nastala davčna obveznost.

Če bo znesek odmerjene dohodnine na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, bo zavezanec doplačal razliko dohodnine, če pa bo znesek odmerjene dohodnine na letni ravni manjši od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, bo zavezancu vrnjena razlika dohodnine.

Kaj stori zavezanec, če se z izračunom ne strinja?

Če se zavezanec z informativnim izračunom ne strinja, mora v 15 dneh od vročitve poslati ugovor na pristojni davčni urad oziroma izpostavo. Enako ravna tudi v primeru, če ugotovi, da je davčna obveznost ugotovljena prenizko. Davčni organ bo nato preveril navedbe zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izdal odločbo.

Zavezanec lahko v ugovoru zoper informativni izračun uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Obrazec za ugovor zoper informativni izračun dohodnine najdete tukaj.

Dohodnino si lahko izračunate tudi z našima kalkulatorjema:

Informativni izračun dohodnine 2014

Izračun dohodnine 2014 – olajšava za otroke

Za kakršne koli dodatne informacije lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si in si rezervirate termin za svetovanje.

Pošljite nam povpraševanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja