Go to Top

Najpogostejši razlogi za ustanovitev podjetja

Ali veste kateri so najpogostejši razlogi za ustanovitev podjetja? Najverjetneje ste slišali že milijon razlogov zakaj ne ustanoviti podjetja. Med najpogostejšimi razlogi, ki jih slišite so, da je preveč tvegano, da si boste nakopali dolgove, da ne boste nič spali, da bo konec vašega družabnega življenja, da ne boste imeli več časa za družino ipd.  Četudi so ljudje negotovi glede vstopa v svet podjetništva, jih mora nekaj privlačiti, da se odločijo za ustanovitev podjetja. Najverjetneje pa obstaja več razlogov za kot proti ustanovitvi svojega podjetja.

Razlogi za ustanovitev podjetja

Najpogostejši razlogi za ustanovitev podjetja so:

1. Prosti čas. Sprva boste delati dlje za nižjo plačo, vendar če boste dobri v svojemu poslu, boste s časom obvladali svoj urnik in imeli več svobode.

2. Dobra zgodba. Kadarkoli boste povedali, da ste ustanovili svoj posel, bo ljudi zanimalo kako ste prišli do ideje, kako ste jo realizirali in kako vam gre.

3. Davčne ugodnosti. Podjetniki imajo priložnost izkoristiti odpis stroškov kot so npr. potovanja, hrana, telefonski računi, del plačila avtomobila, itd. Katerih davčnih ugodnosti ste upravičeni, se posvetujte z računovodskimi svetovalci.

4. Ponos. Ko dosežete uspeh, ste ponosni nase. Tako je tudi v poslovnem svetu – ko iz vizije nekdo naredi uspešen posel lahko upravičeno reče: “Uspelo mi je”.

Business-school-students-in-ma5. Vaši potomci.  Če ste lastnik svojega podjetja, je to nekaj, kar se lahko prenese na naslednjo generacijo.

6. Zagotovljena služba. Ste že kdaj bili odpuščeni? Če ste bili, potem razumete. Če imate svoj posel in ste sam svoj šef, nimate več straha pred izgubo službe.

7. Mreženje. Ko postanete podjetnik, se vaš krog prijateljev in znancev začne večati. Podjetniki se povezujejo med seboj, si delijo zgodbe in se učijo na podlagi deljenja svojih zgodb.

8. Doniranje. Čeprav lahko vsak donira, je podjetniku lažje donirati, saj se sam odloča kam bo šel dobiček od podjetja. Donacije, sponzorstva in ostale oblike finančne pomoči so verjetno najboljši del podjetništva.

9. Vedno nekaj novega. Podjetnik se na svoji poslovni poti vsakodnevno doživlja nove stvari, se srečuje z izzivi in pridobiva nove izkušnje.

10. Mentorstvo. Biti mentor nekomu ali imeti mentorja so ene izmed najboljših izkušenj, ki jih doživi podjetnik. Učenje od strokovnjakov in pridobivanje znanje ter pomagati tistim manj izkušeni ti daje izjemen občutek zadovoljstva.

11. Postati strokovnjak. Ta točka se navezuje na prejšnjo. Ne glede na to, s čim se ukvarjaš kot podjetnik, boš najverjetneje, če boš le vztrajal, postal zelo dober v svoji dejavnosti.

subvencije12. Spretnosti. Ko ste podjetnik osvojite veliko veščin, ki jih drugače ne bi, saj je od tega odvisno vaše preživetje in ste se jih prisiljeni naučiti. Te veščine bodo v vašem življenju neprecenljive.

13. Vztrajanje pri odločitvah. Vse navade, ki jih podjetnik prevzame v poslu, jih bo prenesel tudi na osebno življenje. Hitro prilagajanje na spremembe, večja odločenost in predanost podjetniku vsekakor pridejo prav tudi na drugih področjih.

14. Priznanje za dobro delo. Podjetniki za dobro delo dobijo lokalna, regionalna in državna priznanja, kar sicer ne bi smelo biti vaš edini razlog, da odprete svoje podjetje, vendar je zagotovo dober občutek dobiti kakšno priznanje.

15. Finančna neodvisnost. Verjetno največji razlog, da se ljudje odločijo za skok v poslovne vode. takšna odločitev je vedno dobra, saj bi si finančno neodvisnost moral želeti vsak izmed nas. Denar ne kupi sreče, vendar sigurno olajša pot do tega, da jo najdemo.

17. Spremenite svet. Šalimo se na račun poslovnežev, ki pravijo, da bodo spremenili svet. V realnosti je malo verjetno, da bo na primer en dodatek za mobilni telefon spremenil svet. Vendar se moramo zavedati da so Elon Musk, Bill Gates, Sergey Brin, in številni drugi podjetniki na nek (manjši ali večji) način res spremenili svet.

18. Ustvarjanje delovnih mest. Nič se ne more primerjati z občutkom, da ste zaradi realiziranje svoje poslovne ideje nekomu pomagali “do kruha”.

19. Vaša blagovna znamka.  Biti znan po nečemu je strašno prijetno in zgraditi prepoznavno blagovno znanko je nekaj, za kar si vsak podjetnik zasluži priznanje.

20. Tvoj razlog. Zgoraj imate naštetih kar nekaj razlogov za ustanovitev svojega podjetja, vendar manjka še vaš razlog. Resnično pomembno je, da imate svoj  svoj tehten razlog, na katerega se boste zanašali v težjih trenutkih.

Če imate idejo, pa ne veste kako bi jo spremenili v poslovno priložnost, obiščite naš seminar Zasluži denar s hobijem ali idejo. V kolikor ideje še nimate, vam pri iskanju lahko pomaga naše izobraževanje Kako do trend ideje in socialna omrežja za podjetnike.

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja