Go to Top

Izterjava dolga od dolžnika – ne čakajte predolgo, ukrepajte takoj!

Izterjava dolga od dolžnika je ključnega pomena za finančno stabilnost upnika, zato je nujno hitro ukrepanje. Prekomerno odlašanje zmanjšuje verjetnost uspešne izterjave. Ne čakajte predolgo – ukrepajte takoj in zaščitite svojo finančno stabilnost. Potrebujete pomoč pri izterjavi dolga od dolžnika? Naši pravni strokovnjaki vam lahko svetujejo in izpeljejo postopek pregleda stanja dolžnika in vložitve izvršbe zoper dolžnika. Kontaktirajte nas po telefonu na 01/600 15 30 ali preko e-maila na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Izterjava dolga od dolžnika – kako začeti

Za optimalen začetek izterjave dolga od dolžnika je torej ključna kombinacija premišljenega pristopa, jasne in profesionalne komunikacije ter pravočasnega ukrepanja, ki zmanjšuje tveganje finančnih izgub in izboljšuje možnosti za uspešno izterjavo.

Ko opazite, da vam dolžnik dolguje, pri čemer je terjatev že dospela in zapadla v plačilo, dolžnika nemudoma pozovite na poplačilo terjatve, pri čemer mu ponudite ustrezen »dodatni« rok, da svoje obveznosti poravna. Če dolžnik tudi po navedenem roku ne poravna obveznosti, večina upnikov poseže po najbolj učinkovitem sredstvu izterjave – tj. z vložitvijo predloga za izvršbo proti dolžniku.

Izterjava dolga je v izvršilnem postopku velikokrat uspešen način izterjave dolga, na podlagi česar upnik pride do poplačila svojega dolga.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?
Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Izterjava dolga od dolžnika – kdaj je mogoča?

Izterjava dolga je mogoča, kadar ima dolžnik kakšno premoženje iz katerega bi se lahko terjatev upnika poplačala. Izterjava dolga v izvršilnih postopkih je možna na več izvršilnih sredstvih, med drugim tudi na podlagi:

  • Izvršbe na denarna sredstva dolžnika
  • Izvršbe na nepremičnine, ki so v lasti dolžnika;
  • Izvršbe na premičnine, ki so v lasti dolžnika;
  • Izvršbe na plačo in drugih dohodkov dolžnika;
  • Izvršbe na terjatve dolžnika (proti dolžnikovemu dolžniku) itd.

Upnik ima torej na podlagi navedenega veliko možnosti, da je izterjava dolga uspešna, vendar pa je ključno, da upnik ne čaka predolgo in ukrepa takoj, preden se dolžnik morebiti ne prezadolži.

Interni akti podjetja

Izterjava dolga od dolžnika – kaj ko ni več možna?

Ko izterjava dolga ni več možna, ker je dolžnik prezadolžen, je na upniku da redno spremlja morebitni začetek stečajnega postopka nad dolžnikom. V tem primeru ima upnik rok, v katerem mora prijaviti svojo terjatev v stečajni postopek, na podlagi česar lahko pride do morebitnega vsaj delnega poplačila svoje terjatve. Če rok zamudi, s tem tudi upnik izgubi pravico terjati dolžnika za poplačilo dolga. Nenazadnje pa lahko tudi upnik sam predlaga stečaj nad dolžnikom, če vidi, da je le ta prezadolžen.

Razmišljate o odprtju podjetja? Oglasite se pri nas na DATA točki. Za rezervacijo termina nas kontaktirajte po telefonu na 01/600 15 30 ali preko e-maila na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja