Go to Top

Kazen pri uporabi piškotkov brez privolitve uporabnika je lahko tudi 20.000 €!

Lastniki spletnih strani! Časa imate do 15. junija 2013, da svojo uporabo piškotkov prilagodite novim zahtevam zakonodaje, ki je začela veljati v začetku leta 2013.

piskotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Sam piškotek ne vsebuje informacij vendar se na vaš računalniku shrani majhna tekstovna datoteka, ki vsebuje življensko dobo piškotka, ime strežnika (oz ime domene) in generirano unikatno število. O naslednjem obisku istega spletnega mesta spletna stran preveri in pridobi vsebino piškota. Spletna stran prepozna uporabnika in na podlagi informacij izboljša uporabniško izkušnjo. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih stran in z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet (Google Analitics), omogočajo napredno oglaševanje, ob ponovnem obisku se ni potrebno ponovno prijavljati v spletno stran,…itd

Zakaj so piškotki lahko problematični?

Pri uporabi piškotkov lahko pride do zlorab saj je mogoče uporabniku slediti, ustvariti profil in temu prilagajati določene aktivnosti na internetu, preferirati določena iskanja ali pri uporabi oglaševalskega sledenja (npr: Google remarketing). To poteka brez vednosti in privolitve uporabnika. Namestitev piškotka v vaš internet brskalnik je povsem avtomatična. Piškotke izbrišete ročno, vendar večina od nas tega ne dela ali pa s časoma to opustimo.

Brezplačno svetovanje in strokovna pomoč!

Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost.
Prav zato je bil sprejet Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa za zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Zadnji rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013, kot to določa 250. člen ZEKom-1. Do takrat imajo upravljavci spletnih mest čas, da svoje prakse uporabe piškotkov prilagodijo tako, da bodo skladne z novimi zahtevami zakonodaje – da obveščajo uporabnike o uporabi piškotkov in pridobijo privolitve za tiste piškotke, kjer je to potrebno.

Pri katerih piškotkih je obvezna privolitev uporabnika?

  • Piškotki, vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki in ne prenehajo po tem, ko se uporabnik izpiše iz družbenega omrežja
  • Piškotki za namen analiziranja prometa (npr. Google Analytics)
  • Piškotki vezani na namen oglaševanja in trženja
  • Uporaba piškotov pri spletnem vedenjskem oglaševanju

Kako obvladati podjetniški labirint?

Za kršitelje so predvidene naslednje kazni:

  • do 20.000 eurov za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko
    gospodarsko družbo
  • 200 do 1.000 eurov za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali
    veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost;
  • 100 do 500 eurov za odgovorno osebo pravne osebe ali
    samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek.

Nadzor nad novimi pravili bo izvajal Informacijski pooblaščenec RS. Zato preverite vašo spletno stran. Če je potrebno vstavite obvestilo za uporabnike vaše spletne strani, da lahko uporabljate piškotke.

Avtor: Borut Pegam, Data d.o.o.

vir: www.ip-rs.si

Komentar (1)

  • Marko 22. maja 2013 - 15:35 Odgovori

    Zadnji čas, da se v Sloveniji začne na tem področju kaj premikat ! Zanimivo, da se imamo za tako napredne – pa tako zaostajamo za zahodno Evropo. Nešteto podjetij v Sloveniji ima še vedno “anonomne” reklamno/izobraževalne strani, kjer o lastniku lahko samo ugibaš ali pa ga najdeš na “whois – Slovenija”. Kdaj bo v Sloveniji uzakonjena obvezna vsebina internetnih strani podjetij ko je:
    – obvezna izjava o varstvu podatkov
    – Impressum – vsi bistveni podatki o podjetju (ime in podatki iz registra), ki stran uporablja oz. oglašuje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja