Go to Top

Zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit?

Zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit, se vsi mali podjetniki nenehno sprašujejo. Odgovor na to vprašanje je težko dobiti, kljub temu pa vam morda lahko ponudimo nekaj odgovorov v naslednjih odstavkih.

European money

Nepopolni poslovni načrti

Podjetje oziroma podjetnik mora dobro predstaviti svojo dejavnost in načrtovan razvoj. Vlogi za odobritev kredita bo vsak podjetnik vedno moral predložiti kvaliteten poslovni načrt, ki odraža dolgoročno strategijo, s ciljnimi trge in načrtom, kako pridobiti delež na teh trgih. Poslovni načrt mora vključevati tudi strokovno oceno trenutne situacije trga, dejavnost in podjetja.

Ne pozabite, da se mora poslovni načrt nenehno dopolnjevati in nadgrajevati. Več o poslovnem načrtu si lahko preberete tukaj.

Pomanjkljiva letna poročila

Dodatna težava so manj natančna poročila ali nerevidirane bilance. Manjša podjetja ali podjetniki posamezniki morda sami vodijo svoje knjigovodstvo in so zato letna poročila nepopolna in pomanjkljiva.

V tem primeru vam lahko pomagamo na naši delavnici Zaključna bilanca za leto 2013 oziroma Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Pomanjkanje zavarovanj

Na drugi strani imajo mala podjetja vedno malo kapitala, zato je zavarovanje posojila zelo težko. To pomeni za banko veliko tveganje. Poleg tega so manjša podjetja velikokrat tudi začetniki, ki še težje dobijo kredit, saj ne izpolnjujejo pogojev kot so bonitetna ocena ali letna bilanca, saj te zaradi kratke dobe poslovanja še nimajo.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja