Go to Top

Zakaj bi DDV plačevali vnaprej in ne šele po prejetem plačilu?

Tisti podjetniki in podjetja, ki ste vpisani v register zavezancev za DDV v RS, torej imate (ali jo ravno pridobivate) veljavno ID številko za DDV imate skladno s Zakonom o davku na dodano vrednost, možnost izbire, da obračunani DDV, ki ga zaračunate svojim kupcem plačate državi šele po prejetem plačilu izdanih računov.Posebna ureditev se imenuje plačana realizacija. Z novimi zakonodajnimi spremembami je še bolj zanimiva saj je odpravljeno obvezno dodatno poročanje ob oddaji DDV obračuna (Priloga A). Od letošnjega leta je uvedeno le letno poročanje zavezancev, ki sporočijo neplačane račune (in pripadajoče DDV-je) le na dan 31.12..Zakaj bi DDV plačevali vnaprej in ne šele po prejetem plačilu?

Kaj posebna ureditev »plačana realizacija« zavezancem omogoča?

Bistvena razlika je v tem, da zavezanec pripravlja obračune DDV (mesečno ali trimesečno) na podlagi datumov izvršenih plačil in ne na podlagi datumov prejetih računov oz. datumov opravljene dobave blaga ali storitev. Omejitev velja le, da se v posebno ureditev ne morejo vključiti zavezanci katerih obdavčljiv promet, v 12 mesecih, preseže ali bo presegel 400.000€.
Posebne ureditve zavezanci ne morejo uporabiti pri obračunih DDV v zvezi z uvozi in izvozi blaga ter pridobitve in nabave blaga ter storitev znotraj Unije.

Za vključitev v posebno ureditev, je potrebno pravočasno obvestiti Davčni urad (eDavki) z izpolnitvijo ustreznega obrazca (glej spodaj). Pozor: če želite pričeti z uporabo posebne ureditve 01.03.2013, morate poslati obvestilo najkasneje do 15.02.2013, sicer se prvo davčno obdobje uporabe zamakne na 01.04.2013. Za prenehanje uporabe (lahko je prostovoljna ali obvezna, če se preseže limit) prav tako zavezanec obvesti DU s predpisanim obrazcem.

Povzetek z DURS-ovih spletnih strani:

Povzetek iz DURS-ovih spletnih strani:

Obrazci za priglasitev in prenehanje uporabe posebne ureditve po plačani realizaciji

(kot pripomoček davčnim zavezancem)

Prvi obrazec je namenjen zavezancem, ki že imajo identifikacijsko številko za namene DDV in že delujejo kot zavezanci za DDV po splošni ureditvi ter želijo preiti na posebno ureditev po plačani realizaciji.

Drugi obrazec je namenjen zavezancem, ki predložijo zahtevek za identifikacijo za namene DDV.

Tretji obrazec pa je namenjen zavezancem, ki bodo želeli prenehati uporabljati posebno ureditev.

Avtorica: Sabina Dimnik, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja