Go to Top

Za varnost na spletu lahko poskrbite sami!

Gibanje na spletu odpira toliko več možnosti za spletne prevare. Seveda obstaja »spletni bonton«, s katerim lahko to varnost izrazito povečamo.

Za varnost na spletu lahko poskrbite sami!

Varnost na spletu je področje, katerega ne smemo dati na stranski tir, z mero doslednosti pa lahko za to poskrbimo sami.

Prva stvar, za katero lahko poskrbite, je zares dobra zaščita za računalnik. Programsko opremo kupite pri kvalificiranemu ponudniku. Namestite dobre protivirusne programe in vnesite vse potrebne popravke operacijskega sistema. Osvežite brskalnik in namestite požarni zid. Do vsebin, ki niso namenjene javni uporabi, preprečite dostop.

Pri komunikaciji preko spleta bodite previdni. S poslovnimi informacijami ne razpolagajte prosto, osebnih in bančnih podatkov ne zaupajte vsakomur, predvsem jih ne delite preko e-pošte.
Za poslovne namene in v primerih, ko morate vnašati gesla, uporabljajte svoj računalnik, ne opravljajte teh postopkov na javnih računalnikih. Priporočljivo je imeti računalnik, ki ga uporabljate zgolj poslovno, za brskanje po spletu, pa uporabljate osebnega.

Redno si shranjujte pomembne datoteke in si delajte varnostne kopije, do katerih boste lahko ob tehnični napaki dostopali hitro.

In nenazadnje, spletne prevare. Vsi se srečujemo z obljubami, kako opraviti nakup z velikim popustom, povečati prodajo ali celo kako dobiti neko ugodnost kar brezplačno. Obljube so res velike, vendar žal v večini primerov le prevare oziroma vabe, na katere se lovi zaupljive ljudi.

Dodatna pozornost in v kompleksnejših primerih preveritev na kakšnem strokovnem forumu, ni odveč.

Avtorica: Urška Petrič, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja