Go to Top

Za obdobje 2014-2020 načrtovanih 320 milijonov za 400 mladih podjetij

V finančni perspektivi 2014-2020 je tudi po priporočilih Evropske komisije prek Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) načrtovanih 320 milijonov evrov za mlada podjetja. Prihodnje leto bo SPS podprl približno 400 mladih podjetij.

320 milijonov za 400 mladih podjetijIniciativa Startup Slovenije za september pripravlja dogodke za nova razpisa SK50 in SK200 ter nova podjetniška pospeševalnika, ki so namenjeni znanstvenikom, raziskovalcem, nadarjenim študentom in profesorjem. Ustanavljanje inovativnih zagonskih podjetij je namreč še vedno premalo izkoriščen način za komercializacijo novih izumov in tehnologij.

Prihodnje leto dva semenska razpisa

Za razpisa SK50 in SK200 za dodeljevanje konvertibilnih oziroma klasičnih lastniških vložkov pa bo sklad zagotovil enako vsoto kot letos, torej 2,4 milijona evrov, s to razliko, da bosta razpisa objavljena dvakrat oziroma se bosta izvedla prek dveh odpiranj.

Ker je podpora mladim podjetjem eno od priporočil evropske komisije, je v trenutno sprejetih strateških usmeritvah SPS za finančno perspektivo 2014−2020 načrtovanih skupaj približno 320 milijonov evrov finančnih spodbud. S temi sredstvi načrtuje SPS podpreti približno 3500 mladih podjetij, za katera je do leta 2020 načrtovano, da bodo ustvarila 7000 novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.

Kot odgovor na pomanjkanje kapitala v najzgodnejši semenski fazi in posledično odhajanja obetavnih startupov v tujino, sta nastala oba omenjena razpisa, ki ju izvaja Slovenski podjetniški sklad, in nova pospeševalnika Startup Geekhouse in GoGlobal Slovenija. Za letos je na voljo 2,4 milijona evrov, rok za prijavo v predselekcijo pa je 15. september.

Vir: Delo

Za MSP pa bo zelo zanimivo tudi predavanje Obzorje 2020 priložnost za najboljše projekte globalno usmerjenih slovenskih podjetij na letošnjih Dnevih podjetništva, kjer bo predstavljen instrument, namenjen posebej za podporo MSP! Vljudno vabljeni!

 Prijava na Dneve podjetništva

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja