Go to Top

Vračilo dohodnine za leto 2017 : za “e-zavezance” že jutri

Vračilo dohodnine za leto 2017, 30. julij 2018

Vračilo dohodnine za leto 2017, kot je Finančna uprava RS obljubila pozimi, bodo tisti zavezanci, ki so olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali elektronsko (prek sistema eDavki), vračilo dohodnine prejeli štiri delovne dni prej kot ostali in sicer jutri, 24. julija 2018. Na FURS-u pravijo, da bo 35.040 zavezancev jutri prejelo vračilo dohodnine v skupni višini 32.058.247,54 evra (povprečno vsak 915 evrov).

Ali vsako leto ob računanju dohodnine ugotavljate, da vaši dohodki ne bodo zadostovali za kritje vaših potreb? Razmislite o samozaposlitvi. Na VEM točki Data lahko svoje podjetje ustanovite hitro in brezplačno. Pred dokončno odločitvijo pa o tem zberite čimveč informacij – vabimo vas na naša brezplačna izobraževanja pred ustanovitijo podjetja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vračilo dohodnine za leto 2017,  za ostale: 30. julija

Ostali zavezanci, ki so se informativnega izračuna dohodnine razveselili v začetku junija, bodo vračilo dohodnine na svoje račune prejeli najpozneje do 30. julija 2018. Vračilo se bo izvedlo pod pogojem, da zavezanec ni vložil ugovora zoper informativni izračun dohodnine (v tem primeru informativni izračun dohodnine ne velja kot odločba in posledično ni izvršilnega naslova za vračilo) in pa da se mu vračilo ni pobotalo z morebitnim dolgom FURS-u.

Niste prejeli izračuna dohodnien za leto 2017?

Dohodnina 2017 je znesek, ki ga lahko izračunate s pomočjo našega kalkulatorja, čeprav niste prejeli informativnega izračuna dohodnine. Če pa potrebujete konkreten nasvet, vam nudimo davčno svetovanje.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Če ste med tistimi zavezanci, ki niso prejeli izračunov dohodnine za lani, ste pa imeli v tem letu obdavčljive dohodke, morate dohodninsko napoved vložiti sami. Napoved zavezanec vloži na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni  register. Rok za vložitev pa je 31. julija 2018, ne glede na višino prejetega dohodka.

To seveda velja za zavezance, ki so v letu 2017 imeli obdavčljive dohodke. Pisali smo že, kateri dohodki so obdavčeni z dohodnino in za katere velja oprostitev plačila dohodnine. Dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine, so v Zakonu o dohodnini (Zdoh-2) natančno opredeljeni.

V naših novicah vas sproti obveščamo o vseh pomembnih rokih, povezanih z dohodnino – naročite se na prejemanje e-novic!

Plačilo dohodnine: 1. avgust

Rok za doplačilo dohodnine pa se letos izteče 1. avgusta. Če ste se odločili za ugovor, ti roki ne veljajo, saj informativni izračun dohodnine še ni odločba. Davčni organ v tovrstnih primerih izda odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora.

Komentarjev (4)

  • Anita Fortuna 30. Julija 2018 - 16:27 Odgovori

    Smo 30.07.2018 vracila pa se ni

    • Data d.o.o. 1. avgusta 2018 - 14:07 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vaš komentar, predlagamo, da se obrnete na FURS, saj so bila nakazila preveč plačane dohodnine že izvedena. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Natalija Tom 20. avgusta 2018 - 13:19 Odgovori

    Kdaj dobimo nakazano dohodnino tisti ki smo ugovore podali osebno na furs? Hvala.

    • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 14:59 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Ravno danes smo objavili prispevek o tem. Če ste eden od 41.952 davčnih zavezancev, ki so vložili ugovor na izračun dohodnine 2017, lahko prav kmalu pričakujete prejem odločbe. Predvidoma naj bi jih začeli pošiljati še v tem tednu. Nakazilo na TRR zavezancem, ki imajo vračilo dohodnine, bo izvršeno v 30-ih dneh od datuma vročitve odločbe. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja