Go to Top

Več registracij dopolnilne dejavnosti

Kadar se na VEM točki zglasi oseba, ki želi registrirati dopolnilno dejavnost ali popoldanski s.p., ki je pogovorno uveljavljen izraz za dopolnilno dejavnost,  jim referenti izpolnimo obrazec za vpis v register podjetij AJPES in obrazec za prijavo podatkov na FURS.

Več registracij dopolnilne dejavnostiOseba, ki registrira popoldanski s.p. prijave v zavarovanje ne potrebuje, saj je zavarovana v podjetju, kjer je redno zaposlena vsaj XX ur mesečno – mora pa plačevati pavšal 36,06 EUR.  Pri tem pa svetujemo, da se redno zaposleni posamezniki, ki  se odločijo za registracijo popoldanskega s.p,. preverijo morebitna določila v Pogodbi o zaposlitvi, ki so jo podpisali z delodajalcem. Le-ta včasih vsebuje klavzule, ki zaposlenemu prepovedujejo opravljati enake ali podobne dejavnosti kot jih opravlja njihov delodajalec.

V kolikor se zgodi da delodajalec odpove Pogodbo o zaposlitvi se je dolžan podjetnik z dopolnilno dejavnostjo prijaviti v zavarovanje na svojem s.p. in tako njegov popoldanski s.p. postane «klasičen« s.p.. V tem primeru samostojni podjetnik preneha s plačevanjem pavšala za zavarovanje v znesku 36,06 EUR, ki ga je plačeval kot popoldanski s.p.. Prispevki za socialno zavarovanje mu kot samozaposlenemu v lastnem s.p. narastejo na vsaj 286,79 EUR.

V primeru, da se odločate za registracijo dopolnilne dejavnosti nas za termin registracije pokličite na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si. Več o postopku registracije s.p. si lahko preberete v zavihku ustanovitev podjetja.

Avtor: Bogdana Rejc Data d.o.o.


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja