Go to Top

Varnost na spletu

Na spletu počnemo že skoraj vse, lahko si rezerviramo eksotično potovanje, kupujemo razne izdelke, beremo novičke, sklepamo prijateljstva, plačujemo položnice in še marsikaj. Varnost na spletu je zato področje, ki mu moramo posvetiti posebno pozornost, saj gre za naše osebne podatke. Dejstvo pa je, z pravo mero doslednosti lahko za to poskrbimo predvsem sami.https://data.si/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Pred namestitvijo programske opreme, nakupom izdelka ali posredovanjem osebnih podatkov se skrbno pozanimajte, s kom imate opravka. Programsko Varnost na spletuopremo kupite pri kvalificiranemu ponudniku.

Namestite požarni zid in kakovosten protivirusni program. Redno posodabljajte operacijski sistem in bodite pozorni na to, da uporabljate najnovejšo različico spletnega brskalnika. Do vsebin, ki niso namenjene javni uporabi, preprečite dostop.

Za dostop do družabnih omrežij, spletnega bančništva ali drugim spletnih mest kjer se morate prijaviti z uporabniškim imenom in geslom ne uporabljajte javnih računalnikov, če pa že, se ne pozabite odjaviti. Digitalnega potrdila, ki ga uporabljate za dostop e-banke, e-uprave in drugih spletnih mest, ki zahtevajo preverjanje identitete uporabnika ne hranite na  disku računalnika temveč na za to namenjeni pametni kartici ali pametnem USB ključu.

Pri komunikaciji preko spleta bodite previdni. Osebnih in bančnih podatkov ne pošiljajte preko interneta, če ne poznate identitete tistega, ki vas prosi za te podatke. Ne nasedajte spletnim prevaram in ne odpirajte e-poštnih sporočil s sumljivo vsebino, temveč jih takoj izbrišite.

Izberite geslo, ki ga ni lahko uganiti. To naj bo vedno daljše od 8 znakov, vsebuje naj male in velike črke, števila in ločila. Nikoli ne uporabljajte istega gesla za vse uporabniške račune, prav tako ga zadržite zase in ge ne shranjujte v bližini svojega računalnika.

Redno si shranjujte pomembne datoteke in delajte varnostne kopije.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja