Go to Top

Ustanovitev d. o. o. nekoč in danes

Postopek registracije d. o. o. nekoč in danes

Podjetniki, ki so se odločili za ustanovitev d. o. o. pred 20-imi leti, danes verjetno težko verjamejo, da je do d. o. o. mogoče priti v nekaj dneh, povsem brezplačno, sam postopek registracije na VEM točki pa traja manj kot 1 uro. Pred 20-imi leti so morali podjetniki namreč izpolniti več kot 10 različnih vlog in obiskati vsako institucijo posebej, na samo ustanovitev družbe pa so čakali več mesecev, včasih tudi več kot leto dni. Danes se bodoči ustanovitelj ali družbeniki zglasijo na VEM točki, kjer v manj kot uri brezplačno opravijo vso birokracijo, že čez nekaj dni pa so ponosni lastniki nove družbe z omejeno odgovornostjo.

Podjetniki so včasih že ob sami registraciji družbe dodajali praktično vse možne dejavnosti, saj tudi vsi nadaljnji postopki spreminjanja ustanovnega akta oziroma družbene pogodbe niso bili tako enostavni kot so danes. Če pogledamo ustanovni akt ali družbeno pogodbo kakšne »starejše« d. o. o., je praktično tako, kot če bi odprli standardno klasifikacijo dejavnosti. Skoraj nemogoče je ugotoviti, s čim se takšna družba dejansko ukvarja, kar včasih vzbuja tudi nezaupanje pri sklepanju poslovnih partnerstev, saj je težko verjeti, da je neko podjetje lahko specializirano za tako širok razpon dejavnosti.

Danes je seveda povsem drugače. Dejavnosti se dodajo, izbrišejo in zamenjajo povsem preprosto in brezplačno na VEM točki, tako imajo lahko družbe vedno registrirane le tiste dejavnosti, s katerimi se dejansko ukvarjajo.

Na VEM točki ne gre za goli postopek

Obrazce za registracijo d. o. o. je možno oddati tudi preko e-VEM portala, za kar bodoči podjetnik potrebuje digitalno potrdilo. Vendar pa bodočim ustanoviteljem in družbenikom svetujemo obisk VEM točke. Zakaj študirati celotno Standardno klasifikacijo dejavnosti, če pa vam lahko svetovalec na VEM točki sam svetuje, katere dejavnosti izbrati? Zakaj hoditi posebej overjati izjavo lastnika nepremičnine, kjer boste imeli prijavljen poslovni naslov, k notarju ali na upravno enoto in za overitev plačevati, če lahko overitev opravite brezplačno na VEM točki? Zakaj se spraševati ali ste vse vloge za sodišče, ZZZS in FURS pravilno izpolnili, če to lahko za vas stori izkušen svetovalec? Na VEM točkah namreč nikakor ne gre zgolj za opravo nekega postopka, temveč gre za posvet in svetovanje ob registraciji podjetja. Tudi če bo slučajno treba kakšno vlogo naknadno popraviti ali dopolniti, bo za to poskrbela VEM točka, tako da boste tudi glede tega lahko brez skrbi. Registracija podjetja bo z obiskom VEM točke tako še prijetnejša izkušnja.

Za registracijo podjetja pri izkušenih svetovalcih naše VEM točke pokličite na telefon 01/6001-530 ali nam pišite na data@data.si.

Pripravila: Darja Golob Koritnik

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja