Go to Top

Upokojenim s.p. podaljšali rok za uskladitev statusa

Parlamentarni odbor za delo je danes v skladu s pričakovanji podprl vladni predlog novele zakona o matični evidenci zavarovancev in upokojencev. Ta je upokojenim s.p. rok za odločitev ali bodo opravljali dejavnost ali prejemali polno pokojnino podaljšal do konca leta 2015.

Upokojenim s.p. podaljsali rok za uskladitev statusa

S predlagano novelo zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za upokojence, ki so bodisi samozaposleni bodisi opravljajo določeno dejavnost, se prehodno obdobje za uskladitev statusa zavarovanca podaljšuje do 31. decembra 2015, je na seji dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič.

V tem času želijo po njegovih besedah na ministrstvu pripraviti sistemsko rešitev za tiste upokojence, ki bi še želeli opravljati tudi kakšno dejavnost. V skladu s pokojninsko reformo, ki je začela veljati s 1. januarjem 2013, namreč tisti upokojenec, ki želi opravljati dejavnost, ne more hkrati prejemati tudi polne pokojnine.

Pač pa je pokojninski zakon, ki je veljal pred reformo, dopuščal nekatere izjeme, katerim so konec lanskega leta podaljšali prehodno obdobje za eno leto, zdaj pa se podaljšuje še za eno leto.

Preberite tudi Prenos s.p. na drug s.p.

Za vsa vprašanja lahko pokličete za individualni posvet  na 01 600 1530 ali pošljete e-mail na data@data.si.

Vir: STA

Pripravila: Anja Grahek

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja