Go to Top

Upokojenci in s.p. – 1. Del: Kaj pravi zakonodaja?

V zadnjem času se pojavlja veliko vprašanj glede statusa upokojenca, ki ima istočasno status samostojnega podjetnika. Zaradi preglednosti bo to serija dveh člankov, prvi se dotika pristojne zakonodaje.

Naj ponovimo dejstva ZPIZ-2:

–    Uživalec starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine (tj. upokojenec), ki začne na območju Slovenije opravljati dejavnost oziroma nadaljuje z opravljanjem dejavnosti, ponovno pridobi lastnost zavarovanca, pokojnina pa se mu preneha izplačevati z dnem ponovne pridobitve lastnosti zavarovanca, in se mu v času opravljanja dejavnosti ne izplačuje (116. člen),

–   zgoraj omenjena zakonska določba prične veljati 1.1.2014. To pomeni, da naj bi se od 1.1.2014 dalje uživalcu pokojnine, ki želi še naprej opravljati ali želi na novo opravljati dejavnost (8 ur dnevno oz. 40 ur tedensko) preneha izplačevati pokojnina. (406. člen),

–  zakon predvideva tudi t.i. izplačevanje sorazmernega dela pokojnine upokojencem, ki opravljajo samostojno dejavnost in sicer:

Nadaljevanje dopolnilne dejavnosti

Upokojenec, ki nadaljuje z opravljanjem dopolnilne dejavnosti (t. i. upokojenski ali popoldanski s.p.) ali pa šele začne opravljati dejavnost v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega oziroma zavarovalnega časa, se izplačuje sorazmerni del pokojnine, in sicer v višini:

•50 %, ko zavarovanec dela 4 ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 do 24 ur tedensko;

•37,5 %, ko zavarovanec dela 5 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 25 do 29 ur tedensko;

•25 %, ko zavarovanec dela 6 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 30 do 34 tedensko in

•12,5 %, ko zavarovanec dela 7 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 35 do 39 ur tedensko.

 

Pripravila: Katarina Kompara in Gašper Meden

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja