Go to Top

Tujci tretjih držav in podjetje

Številni tujci obiščejo Ljubljano in med njimi so tudi taki, ki se odločijo, da bodo živeli in delali v Sloveniji. Ti se velikokrat obrnejo na DATO, ker se zanimajo za postopek registracije podjetja v Sloveniji. Tujci tretjih držav največkrat registrirajo družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Zelo so zadovoljni s postopkom, ki ga opravijo na VEM točki, saj je zanje hiter in enostaven postopek priprave dokumentov za ustanovitev podjetja, zelo prijetna izkušnja.

>>> Preverite katere storitve za tujce omogočamo v podjetju DATA.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Tujci tretjih držav radi registrirajo s.p.

Sploh tisti, ki že imajo leto dni neprekinjenega bivanja v Sloveniji. To je namreč pogoj, da državljan tretje države ustanovi s.p. v Sloveniji.

Hidroizolacija objektovZa postopek registracije s.p. na VEM točki tujec tretje države potrebuje slovensko davčno številko, povezano v sistemu z EMŠO številko, veljaven osebni dokument (potni list) in overjeno izjavo lastnika objekta, kjer bo prijavil naslov s.p., če sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta (stanovanja, hiše). Ni dovolj registracija s.p., ampak mora tak tujec v določenih primerih pridobiti po registraciji, ustrezno obliko dovoljenja za delo, da lahko živi in dela v Sloveniji.

>> Registracija s. p. ali ustanovitev d. o. o. se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Nekaj primerov

Na primer, državljanu BiH, ki ima osebno delovno dovoljenje na podlagi sporazuma med Slovenijo in Bih, po enem letu prijave v zavarovanje pri prvem delodajalcu, ki je zanj vložil dovoljenje za delo in bivanje, ni potrebno ob registraciji s.p. pridobiti novo dovoljenje za delo in bivanje, ampak ima po tem izpolnjenem pogoju, prost dostop do trga dela.

Prav tako tujec tretje države z osebnim delovnim dovoljenjem, ne potrebuje dodatnega delovnega dovoljenja za samozaposlitev.

V večini drugih primerov pa mora tujec tretje države po registraciji s.p., vložiti zahtevek za dovoljenje za samozaposlitev. Pravzaprav v podjetju DATA, pravni svetovalci za migracijsko pravo, obravnavajo vsak primer posebej.

Svetovalci za tujce v podjetju DATA, pomagajo tujcem tretjih držav

Pri postopku pridobivanja dovoljenja za delo in bivanje, pa tujcem tretjih držav pridejo na pomoč naši referenti, svetovalci za tujce. Ti temeljito poznajo zakonodajo s tega področja in znajo tujcu glede na njegov status, svetovati pri postopku pridobivanja dovoljenja za delo. Z njim lahko sodelujejo tudi tako, da zanj pri slovenskih institucijah, proti pooblastilu, urejajo zadeve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja