Go to Top

Archives

Tag Archives: gdpr

Operacijski sistem Windows 7 bo v roku enega leta za podjetnike predstavljal resno varnostno tveganje

Podjetniki bodo morali biti pozorni pri uporabi starih Microsoftovih operacijskih sistemov Windows 7. Microsoft bo namreč s 14. januarjem 2020 prenehal nuditi razširjeno brezplačno podporo za Windows 7. Čeprav to za zasebne porabnike načeloma ne predstavlja velikega problema, ima to za podjetja večje posledice. Analize so pokazale, da še veliko število uporablja to različico operacijskega sistema na vsaj enem računalniku. Zadnji podatki beležijo, da je Windows 7 operacijski sistem še Nadaljuj z branjem

Kadrovske evidence – obvezne in smiselne

Ima vaše podjetje vsaj tri zaposlene? Potem so kadrovske evidence področje, ki mu morate posvetiti posebno pozornost. Poleg tega, da so posamezne kadrovske evidence v podjetju obvezne, je njihovo vodenje tudi zelo smiselno. Obvezno je zaradi zakonskih določil ter vzpostavitve varnosti kadrovanja in poslovanja. Smiselno pa zato, ker poenostavi operativne kadrovske postopke. Globe za pravno osebo ali podjetnika posameznika, ki stori prekršek v zvezi z vodenjem, hrambo in posodabljanjem predpisanih Nadaljuj z branjem

GDPR v praksi – še veliko vprašanj

GDPR v praksi še ni popolnoma zaživela, čeprav Uredba o varstvu osebnih podatkov velja že od 25. maja 2018. GDPR v praksi prinaša predvsem sledljivost podatka med celotnim njegovim življenjskim tokom in zagotavlja večjo varnost podatkov. Posamezniku pa daje pravico do izbire glede privolitve v hranjenje in obdelavo osebnih podatkov. V naše podjetje dnevno prejemamo konkretna vprašanja, ali imajo podjetja svoje poslovanje usklajeno z uredbo GDPR. Naša pooblaščenka za varstvo osebnih podatkov Anja Gašperlin Nadaljuj z branjem

Osebni podatki: 5 vprašanj, na katera morate odgovoriti pred 25. majem!

Manj kot mesec dni nas loči do začetka uporabe Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov ali GDPR. Bolj ko se približujem 25. maju – dnevu, ko se bodo osebni podatki morali pridobivati, obdelovati in hraniti na drugačen način – več vprašanj in nejasnosti je. Mi odgovarjamo na 5 osnovnih vprašanj, ki si jih mora pred uveljavitvijo uredbe zastaviti vsak podjetnik. >>> Podjetniki, ki ste nedavno opravili postopek za ustanovitev podjetja, Nadaljuj z branjem

Soglasje posameznika za obdelavo osebnih podatkov

Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (General Data Protection Regulation ali GDPR) določa nova pravila glede varstva osebnih podatkov. Ta veljajo za vsako podjetje in ustanovo, ki uporablja in kakorkoli obdeluje osebne podatke državljanov EU. Novi zakonodaji, ki se začne uporabljati 25. maja 2018, se boste morali prilagoditi tudi v primeru, če strankam pošiljate e-novice. Kakšno soglasje posameznika – stranke boste za ta namen morali pridobiti? Na obveznosti s področja Nadaljuj z branjem

Varstvo osebnih podatkov

Ali že imate usklajeno vso dokumentacijo skladno z GDPR? Za varstvo osebnih podatkov se bodo uvedla nova pravila. Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov stopi v veljavo s 25.5.2018. Ali ste nanjo pripravljeni? >> Vsi, ki imate kakršnekoli opravke z osebnimi podatki strank, kupcev oziroma na splošno posameznikov, se lahko z morebitnimi vprašanji obrnete na naše pravne strokovnjake. Če pa imate vprašanja glede vodenja poslov, se oglasite na Abecedi poslovanja. Smernice za Nadaljuj z branjem

Praktični nasveti za uspešno prodajo na spletu

Kaj morate storiti, da boste imeli uspešno spletno trgovino? Kako privabiti več uporabnikov na stran in kako povečati prodajo? Tu so nasveti za uspešno prodajo na spletu! >>> Bi tudi vi prodajali izdelke prek spleta? Najprej morate seveda poskrbeti za ustanovitev podjetja, pri čemer vam brezplačno pomagamo v podjetju Data. Vse informacije o registraciji statusa samostojnega podjetnika vam nudimo na Skupinskem svetovanju, medtem ko vas vodenja poslov naučimo na Abecedi Nadaljuj z branjem

Kaj se dogaja z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2)?

Vlada je potrdila nov Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in ga poslala v Državni zbor v obravnavo po nujnem postopku. ZVOP-2 v slovensko zakonodajo prenaša pravila in spremembe, ki jih uvaja evropska splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Slednja bo sicer v veljavo stopila že 25. maja. >>> Na obveznosti s področja varstva osebnih podatkov seveda opozarjamo tudi sveže podjetnike, ki na naši VEM točki opravijo postopek za ustanovitev Nadaljuj z branjem

Osebni podatki: Kaj bo novega, ko bosta v veljavi ZVOP-2 in GDPR?

Javna razprava o predlogu novega Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) se je zaključila. Osebni podatki naj bi bili na njegovi podlagi bolje varovani, seveda pa je zakon tudi potreben za prenos vseh določil, ki jih prinaša evropska splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Ta se bo, tako kot predvidoma tudi ZVOP-2, začela uporabljati 25. maja prihodnje leto. O zaščiti osebnih podatkov in GDPR-ju smo včeraj govorili tudi na 10. Dnevih Nadaljuj z branjem

Zaščita osebnih podatkov za 21. stoletje

Evropska uredba o varstvu osebnih podatkov, ki bo začela veljati 25. maja 2018, bo tako zaostrila varstvo osebnih podatkov, da bodo morala skoraj vsa podjetja soglasja strank za njihovo uporabo pridobiti znova. Da – velja tudi za nazaj za že zbrane osebne podatke! Kakšna bo torej po novem zaščita osebnih podatkov? O tem bomo govorili tudi na 10. dnevih podjetništva. Prijavite se! Na Ministrstvu za pravosodje so zato, da bodo Nadaljuj z branjem

Zakon o varstvu osebnih podatkov: Kaj bo prinesel?

V javni razpravi je nov Zakon o varstvu osebnih podatkov, ki so ga pripravili na Ministrstvu za pravosodje. Zakon temelji na evropski Splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in se bo, tako kot uredba, začel uporabljati maja prihodnje leto. Osebni podatki se bodo še naprej lahko pridobivali, vendar bo jasneje določeno, kako in zakaj se jih lahko zbira, na kakšen način se jih lahko obdeluje ter koliko časa jih je Nadaljuj z branjem