Go to Top

Študentska soba: od 54 do 250 evrov mesečno

Študentska soba

Študentska soba najcenejša je tista v študentskem domu. V 29 ljubljanskih domovih je okoli 7.500 ležišč. Študentski domovi pa so tudi v Kranju, Kopru, Portorožu, Izoli, Novi Gorici, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu in Velenju. A ker v domovih pogosto ni dovolj prostora za vse študente (poleg nekateri ne želijo bivati v domu), si nekateri poiščejo sobo pri zasebnikih.

V septembru 2018 znaša najnižja mesečna najemnina po podatkih Študentskih domov Ljubljana za posteljo v študentskem domu v Ljubljani 54,67 evra. Za večje in enoposteljne sobe in sobe v apartmajih so cene višje in se povzpnejo do 101, 13 evra.

Bo vaš družinski proračun težko prenesel stroške študentskega življenja? Razmislite o dodatnem zaslužku!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Za bivanje v domu mora študent izpolnjevati naslednje pogoje:

  • imeti mora slovensko državljanstvo in status študenta;
  • stalno bivališče mora imeti najmanj 25 km oddaljeno od kraja študija;
  • povprečni bruto dohodek na člana njegove družine v preteklem letu ne sme presegati 150 % povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji.

 

Informativni izračun

Študentska soba pri zasebniku: od 100 do 250 evrov

Cene so zelo različne. Za enoposteljno sobo boste v Ljubljani odšteli od 120 pa vse do 250 evrov, na Obali od 150 do 200, v Mariboru pa od 100 do 250 evrov (brez vključenih stroškov). Končna cena je običajno odvisna od lokacije, starosti in opremljenosti stanovanja. Seveda je študentska soba cenejša, če si jo delita dva ali več študentov. Za večino stanovanj je potrebno plačati varščino v višini ene do treh mesečnih najemnin.

Subvencija najemnine: 32 evrov

Država študentom subvencionira najemnino. Če najdete ustrezno subvencionirano sobo, bo država prispevala 32 evrov mesečno. Lastniki sob od države na razpisu dobijo koncesijo, da lahko oddajo študentom sobe po subvencionirani ceni, za katero vam morajo znižati najemnino.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Ko se otroci odločajo za svoj poklic, je smiselno, da starši razmislijo o možnosti samozaposlitve. Vabimo vas na brezplačno izobraževanje o prednostih in slabostih zaposlitve. Svoje podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data Tako bo takrat, ko bodo otroci zaključili s šolanjem, družinski posel že dobro zasidran.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja