Go to Top

Stopnja normiranih odhodkov se iz 70 % povečuje na 80 %

V Uradnem listu Republike Slovenije so bile objavljene spremembe, ki določajo spremenjeno ureditev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Davčno priznani normirani odhodki se bojo povečali iz dosedanjih 70% na 80% prihodkov. Spremenjena stopnja davčno priznanih normiranih odhodkov v višini 80 % se uporablja za davčna obdobja, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2015 dalje.

Stopnja normiranih odhodkov iz 70 % povečuje na 80 %Skladno s tem so bile na e-VEM izvedene spremembe na obrazcu za prijavo davčnih podatkov  za gospodarske družbe in samostojne podjetnike. Kadar davčni zavezanec izbere, da bo davčno osnovo ugotavljal z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v izračunu davčne osnove in zneska višine akontacije ter mesečnega oziroma trimesečnega obroka davka od dohodka pravnih oseb in davka od dohodka od dejavosti se delež normiranih odhodkov 70 % nadomesti z 80 %. Navedena sprememba velja pri davčnih zavezancih, ki bodo začeli poslovati od vključno 1. januarja 2015 dalje.

Za vsa dodatna vprašanja se lahko obrnete na naše davčne svetovalce ali obiščete naš seminar Na kaj moram biti pozoren kot normiranec. Za vprašanja smo vam na voljo tudi na tel. 01 600 15 30 in na e-pošti data@data.si.

Vir: FURS

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja