Go to Top

Ste vedeli, da si še lahko znižate dohodnino?

Poleg splošne olajšave in olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko znižate dohodnino tudi z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim istočasno varčuje za dodatno pokojnino. Tekom svoje delovne dobe lahko tako zaposleni prihrani na dohodnini več tisoč evrov in si zagotovi, da poleg javne dobiva še dodatno pokojnino. Po novi pokojninski zakonodaji znaša javna pokojnina za 40 let delavne dobe le 57,25 odstotka povprečne neto plače.

Ste vedeli, da si še lahko znižate dohodninoKot primer damo zaposlenega, ki prejema 1.500 evrov neto plače in bi si vplačeval celo leto mesečno premijo v višini 138 evrov. Ob poračunu dohodnine bi dobil nazaj približno 450 evrov, na svojem varčevalnem računu pa bi imel celotno vplačano premijo in doseženi donos. Po trenutno veljavni zakonodaji bi po 40 letih delavne dobe prejemal javno pokojnino v višini 855 evrov. Če bi si celotno delavno dobo vplačeval še navedeno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja (138 evrov/mesečno) pa bi prejemal mesečno še skoraj 500 evrov dodatne pokojnine in na nižji dohodnini bi prihranil približno 18.000 evrov tekom delovne dobe. Edini pogoj za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je, da smo zaposleni in tako vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje. Olajšave znižanja osnove za obračun dohodnin pa ne moremo izkoristiti, če smo že vključeni v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje in nam delodajalec financira premijo v maksimalni višini.

Z izkoristkom olajšave nas tako vplačilo premije realno stane manj, kot pa vplačamo na svoj varčevalni račun, zaradi česar se ob konkurenčnem dolgoročnem donosu ta oblika varčevanja močno razlikuje od tradicionalnih oblik varčevanja na banki, v žlahtnih kovinah, vzajemnih skladih, itd.

Informativni izračun dohodnine si lahko izračunate z našim kalkulatorjem.

Pripravila: Anja Grahek

Vir: Finance


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja