Go to Top

Status samostojnega podjetnika omogoča opravljanje raznovrstnih dejavnosti

Od letošnje pomladi dalje, se je povečal vpis s.p. v register podjetij, razlogov za to je seveda več. Neizbežen del statusa samostojnega podjetnika pa je tudi navedba dejavnosti, katere namerava opravljati.

status samostojnega podjetnikaRazlogov je več:

  • Večja obdavčitev dela prek avtorskih in podjemnih pogodb
  • Zaostritev zakonodaje s področja dela in zaposlovanja na črno
  • Pomanjkanje prostih delovnih mest
  • Strukturno neskladje na trgu dela

Kaj se posamezniku najbolj splača, v kolikor ugotovi, da v doglednem času zaposlitve ne bo dobil, želi pa  izstaviti račun za aktivnosti, ki bi jih opravljal, v našem podjetju pojasnjujemo na seminarju z naslovom Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

V kolikor bodoči podjetnik ugotovi, da je status samostojnega podjetnika najbolj ugoden zanj, se običajno odloči, da bo na VEM točki opravil brezplačen postopek registracije (priprave dokumentov za ustanovitev s.p.). Ta status mu omogoča,  da pri postopku registracije s.p. vpiše med dejavnosti podjetja, vse tiste dejavnosti, za katere bo na trgu nekomu izdal račun za opravljeno storitev oziroma za prodajo izdelka.

Ob registraciji podjetja lahko registrira toliko in vse tiste dejavnosti, s katerimi bo takoj začel poslovati. To so lahko tudi različne dejavnosti.

Na primer:

Mojca je učiteljica plesa in namerava kot samostojna podjetnica opravljati storitve učenja plesa. Torej lahko registrira dejavnost poučevanja plesa, ki bo njena glavna dejavnost, poleg te temeljne ejavnosti pa lahko med dejavnosti podjetja vpiše na primer še:

  • Prodajo izdelkov, ki so povezani s plesom
  • Organizacija plesnih dogodkov
  • Pisanje člankov na temo plesa
  • Podjetnica bo imela svojo spletno stran in na njej lahko trži oglasni prostor in služi s tem

Podjetje je dinamična kategorija in razume se, da lahko še po ustanovitvi podjetja, podjetnik med svoje izbrane dejavnosti dodaja nove in briše tiste s katerimi se ne ukvarja več. Vse te postopke-registracijo podjetja, spremembe podjetja še po ustanovitvi podjetja, lahko bodoči in aktivni podjetniki opravljajo na Vem točki Data.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja