Go to Top

Sprememba poslovnega računa

Sprememba poslovnega računa je odločitev, ki jo lahko sprejme vsak podjetnik tekom poslovanja. Vendar pa morate to spremembo javiti na določene institucije ter svojim poslovnim partnerjem.

sprememba poslovnega računaPojasnilo glede oznak osebnih računov in računov za poslovanje

Samostojni podjetniki morajo odpreti ločen račun za poslovanje, vendar zakonodaja ne zahteva, da odprejo poslovni račun na banki, zato se večinoma odločajo za odprtje osebnega računa.

Banke morajo preveriti za kakšen namen bo oseba uporablja račun in temu primerno označiti vsak transakcijski račun. Če se bo transakcijskih račun uporabljal za poslovanje, dobi oznako T, če se bo uporabljal za osebne namene dobi oznako A.

Ob ustanovitvi in registraciji podjetja pa se transakcijski račun, ki ga bo podjetnik uporabljal za poslovanje vpiše v Poslovni register in ima tako oznako T.

Sprememba poslovnega računa se mora javiti na DURS

Davčna uprava pridobiva podatke o transakcijskih računih odprtih v Sloveniji po uradni dolžnosti iz Registra transakcijskih računov. V primeru spremembe poslovnega računa mora podjetnik obvestiti DURS.

Nekatere banke same obvestijo DURS o spremembi poslovnega računa.

Spremembe ni potrebno javiti na AJPES, saj se že od leta 2010 podatki v Registru transakcijskih računov obnavljajo avtomatsko preko spleta s povezavo med davčnim registrom in Poslovnim registrom.

Poleg tega pa ne pozabite o spremembi obvestiti tudi

  • poslovne partnerje
  • dobavitelje
  • kupce

ter narediti spremembe na:

  • spletni strani
  • dopisnem papirju
  • ter ostalih kanalih, kjer imate objavljen vaš TRR

Pripravila M. Guček

podpritenas

 

Podprite nas tudi v drugem krogu za Evropsko podjetniško nagrado

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Komentarjev (2)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja