Go to Top

Službeno vozilo – kupiti ali ne?

Mobilnost v poslu je pomembna. Četudi jedro vašega podjetja niso prevozi, obstaja velika verjetnost, da brez službenega vozila poslovni procesi ne bi potekali nemoteno. Vse lepo in prav, če ne bi vozilo v malem podjetju prestavljal tudi velik strošek.

Man in carPoleg same cene vozila so tukaj še stroški za gorivo, zavarovanje, redne in izredne servise, menjavo pnevmatik, urejanje dokumentacije itd. Če temu dodamo še neizogibne oportunitetne stroške, ki nastanejo, ko se odločimo za nakup in dejstvo, da novi avtomobili samo v enem letu izgubijo med 30 in 35 % vrednosti, se nam upravičeno zastavljajo dvomi o smotrnost nakupa poslovnega vozila.

Ekonomsko upravičenost lastništva službenega vozila lahko ugotovite z izračunom povratka na investicijo (t.i. ROI), kjer (posredne) prihodke od avtomobila, zmanjšane za stroške (avtomobila), delite s stroški. Če je rezultat pozitiven, je lastništvo avtomobila ekonomsko upravičeno. Kljub temu pa to ne pomeni nujno, da ne obstaja boljša alternativa.

Namesto, da vaše podjetje vozilo kupi, ga lahko tudi najame. Poslovni najem vozil, oziroma t.i. operativni leasing, podjetju prinaša številne prednosti. S fiksnim in v naprej znanim mesečnim stroškom lahko namreč pokrijete praktično vse – od kasko zavarovanja, servisov, menjave pnevmatik, asistence, pravice do uporabe nadomestnega vozila, pravne pomoči itd.

Operativni leasing z vsemi vključenimi storitvami vam lahko v najboljšem primeru prihrani precej denarja, časa in potencialnih skrbi, kljub temu pa tovrstna rešitev vključuje nekaj drobnega tiska. Za začetek avto ni vaš – in tudi ne bo, saj ga boste po preteku pogodbe morali vrnili. Če vas to moti, presodite sami. Nadalje je pametno vedeti, koliko kilometrov boste prevozili v enem letu, saj so mesečni stroški najema vozila osnovani tudi na tem podatku. Če boste prekoračili število kilometrov, se pripravite na nepredvidene dodatne stroške. Nekaj previdnosti je potrebne tudi pri potencialnem zavarovanju in drugih storitvah, ki jih ponudba vključuje, zato jo dobro proučite.

Natančnega odgovora na vprašanje iz naslova vam ne moremo ponuditi, saj se vsi bistveni elementi skrivajo v podrobnostih. Priporočamo vam, da svojo dokončno odločitev med nakupom in najemom poslovnega vozila osnujete na podlagi temeljitega vpogleda v različne ponudbe financiranja. Natančno razmislite o vaših dejanskih potrebah, o razpoložljivosti finančnih virov, ciljih ipd. Šele, ko boste prepričani, da se odločate racionalno, se odločite za eno ali drugo možnost.

Avtor: Jan Kreuzer

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja