Go to Top

S.P. ali D.O.O. – Kako do lastnega podjetja? III. del

Sedaj ko veste kje in kako lahko brezplačno registrirate vaše lastno podjetje, pa bi vam radi prikazali še nekaj razlik med s.p in d.o.o. 

Ko se odločate za vstop v svet podjetništva, je dobro poznati svoje sposobnosti in cilje, ki jih želite doseči. Prav zato vam spodnja razpredelnica lahko na hitro oriše prednosti in slabosti, na katere boste naleteli pri odprtju s.p. oziroma d.o.o. ter tudi v samem nadaljevanju vaše podjetniške kariere.

Samostojni podjetnik (s.p.) Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)
Osnovni kapital ni potreben Potreben osnovni kapital v višini EUR 7.500
Samostojni podjetnik za posle svojega podjetja odgovarja z vsem svojim premoženjem. Premoženje je ločeno, kar pomeni, da družbeniki odgovarjajo le s svojim deležem v družbi oz. s kapitalom podjetja.
Progresivna obdavčitev, ki velja za samostojnega podjetnika, ni primerna za velike dobičke. Obdavčitev dobička: 16%, 27%, 41%, 50% Primerna oblika za večje dobičke (enotna davčna stopnja za pravne osebe – 17 % (davek od dohodkov pravnih oseb),  od leta  2015 dalje 15 %
S.p. s sredstvi na računu prosto razpolaga. Za vsak odliv je potrebno imeti ustrezen dokument (račun, potni nalog…).
Enoosebna oblika opravljanja dejavnosti. Eno ali večosebna oblika podjetja.
Pravno-organizacijska oblika: fizična oseba z dejavnostjo. Pravna oseba.
Plača: nima plače (dobiček = plača) – zato plača ni strošek. Plača: ima plačo in si jo nakazuje – plača je strošek.
Velja za nekoliko manj kredibilno obliko podjetja ter tako težje dobi kredit pri banki in zelo težko se prijavi na razpis Nekoliko večja kredibilnost podjetja pri poslovanju ter tako lažje dobi kredit pri banki + primerna oblika za prijavo na razpise.
Enostavno/dvostavno knjigovodstvo ali normirani odhodki. Dvostavno knjigovodstvo.

Če imate še vedno pomisleke ali se odločiti za ustanovitev s.p. ali d.o.o. , se zglasite na naši VEM točki, kjer vam bodo naši poslovni svetovalci pomagali do prave odločitve. Prav tako se lahko udeležite katerega izmed naši seminarjev, kjer boste še poglobili svoje znanje o odprtju in registraciji podjetja.

Ne glede na to za katero obliko se boste odločili, vas vabimo, da si preko telefonske številke 01 6001 530 uredite rezervacijo svojega termina ali pa nam pišite na naslov data@data.si

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja