Go to Top

Računovodski nasveti za podjetnike začetnike

Razen, če ste računovodja, beseda “računovodstvo” pri podjetnikih povzroči vsaj malo živčnosti. Slabo računovodstvo lahko povzroči tudi upad posla, ne le na krati rok, temveč tudi na dolgi rok. Zavedati se je potrebno, da lahko davčni (ali kateri drugi) inšpektor obišče tudi podjetnika začetnika.

Navajamo nekatere »računovodske« nasvete kako pričeti s poslovanjem novega podjetja:

Začnite z rutino

Računovodski nasveti za podjetnike začetnikeKot imate navado vsako jutro pregledati prejeto e-pošto, podobno vzpostavite navado pregledovanja poslovnega računovodstva. Enkrat tedensko ali manj pogosto si nastavite opomnik “Pregled knjig”, s katerim se boste načrtno lotili pregledovanja vaših poslovnih knjig. S tem ostanete na tekočem kdaj in komu zapadejo valute računov, kakšne so vaše obveznosti do dobaviteljev, ipd. Frekvenco preverjanja si določite sami, vendar naj bo ta najmanj enkrat mesečno.

Naučite se žargona

Nerodna terminologija računovodstva je včasih največja ovira. Kontni načrt? Glavna knjiga? Denarna sredstva v primerjavi z nastanka poslovnega dogodka? “Računovodski jezik” ni naraven in v kolikor boste ignorirali neznane izraze, vam ne bo niti najmanj pomagalo. Za razumevanje osnov boste tako porabili kar nekaj časa. Zato se podjetnikom začetnikom vedno svetuje, naj najamejo dobro zunanje računovodstvo, saj ga bo le to vodilo skozi računovodske osnove in vam pri vašem poslovanju tudi svetovalo.

Poiščite programsko opremo, ki vam ustreza

Najdite računovodsko programsko opremo, ki bo prava za vas. Pomembno je, da premislite kakšna je vaša dinamika in zahteve poslovanja. Delate pretežno v pisarni, ste veliko na terenu? Skladno s tem se je priporočljivo odločiti za programsko opremo, ki vam bo na voljo v katerem koli trenutku.

Cenite dober nasvet

Možnosti so, da boste prišli do odgovora vašega računovodskega vprašanja, če boste temu namenili dovolj časa. Dejstvo pa je, da imate podjetje, ki mora poslovati. In če upoštevamo, da je potrebno redno oddajanje obrazcev na DURS (in drugim inštitucijam) o poslovanju podjetja, je izredno pomembno čemu posvečate veliko pozornosti v vašem podjetju. Za nasvete se lahko obrnete na svoje prijatelje, ki so tudi podjetniki ali še boljše na računovodjo ali knjigovodjo, ki je specializirana za mala podjetja.

Odločite pa se lahko tudi za tečaj vodenja enostavnega knjigovodstva (SP, zasebniki in društva) in pridobite ustrezno znanje, s katerim boste lahko sami upravljali svoje računovodstvo. Tako usposabljanje izvaja tudi Data d.o.o., zato se lahko udeležite delavnice Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Pripravila: Špela Arh, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja