Go to Top

Prijava razpisa – postopek v 10 korakih

Vsak, ki se je kdaj lotil prijavljanja razpisov, prav gotovo ve, da gre za zahtevno in dolgotrajno opravilo. Od vas terja res ogromno branja. In če se vam zdijo običajno sto in več stranske razpisne dokumentacije duhomorne, vam bo – žal nujno – prebiranje evropskih in nacionalnih strategij še manj všeč. Še huje je, da ni čisto nobena prijava razpisa enaka; vsak razpis ima namreč svoje cilje, pogoje, zahteve, obrazce, celo terminologijo. In kako se potem znajti v tem kaosu?

Odgovor je ustrezna (pred)priprava. Kljub vsemu naštetemu obstaja postopek, ki je primeren za čisto vse razpise.

>>> Prek razpisov, ki jih pripravljajo na gospodarskem ministrstvu, bo letos na voljo skoraj 266 milijonov evrov sredstev. Ste že preverili, kje bo tudi vaše podjetje lahko dobilo denar?

PRIJAVA RAZPISA: NAČRTOVANJE

1. korak: Razvoj ideje

Ne pozabite, da je prijava razpisa pravzaprav zasnovana na projektu, ti pa izhajajo iz ideje. Podobno je kot pri gradnji hiše: če je vaš temelj (ideja) slab, bodo slabi tudi zidaki (projekt) in še tako dobra fasada (prijava razpisa) ne bo nič pomagala. Bolj ko imate razdelano idejo, lažje boste pripravili dober projekt in ga potem prilagodili zahtevam razpisa.

Ključni nasvet: iščite razpise za svoje ideje in ne razvijajte idej zavoljo razpisov.

2. korak: Identifikacija ustreznih razpisov

Razpisi financirajo različne stvari: naložbe, zaposlitve, razvoj produktov ali storitev itn. Prav tako financirajo različne faze razvoja ali izvedbe projekta. Tukaj boste potrebovali kar nekaj znanja, da najdete najbolj ustrezen razpis glede na svojo idejo in tudi fazo, v kateri se trenutno nahaja.

Ključni nasvet: z dobro razvito idejo že lahko pristopite k svetovalcu za razpise.

3. korak: Stik s potencialnimi partnerji

Določenih razpisov ne morete izvajati sami že zaradi njihovih pogojev. To velja praktično za vse evropske razpise. Poiščite partnerje prek svojih poznanstev ali portalov za iskanje partnerjev.

Ključni nasvet: začnite jih iskati čim prej in oblikujte projektno idejo skupaj z njimi!

>>> Če si prijave na razpis ne upate napisati sami oziroma imate konkretno vprašanje, se lahko obrnete na naše strokovnjake za razpise. Pišete jim lahko na data@data.si. Z nami pa se lahko posvetujete tudi preden opravite postopek za ustanovitev podjetja.

PRIJAVA RAZPISA: ANALIZA

4. korak: Preverba razpisnih pogojev

Zdaj smo že pri naslednji, tehnični fazi, ko vemo, na kateri razpis se bomo prijavili. Absolutno ključno je, da natančno preverimo pogoje za prijavo razpisa. Tako vi kot partnerji morate ustrezati vsem pogojem razpisa.

Ključni nasvet: dvakrat preverite izpolnjevanje prav vsakega pogoja.

5. korak: Ocena uspešnosti

Že pred prijavo morate natančno ugotoviti, koliko točk lahko: a) največ dobite; b) najmanj dobite; c) realno dobite. Določena ocenjevalna merila so takšna, da na njih ne morete vplivati; te točke morate pač sprejeti kot dejstvo. Na ostale lahko vplivate z zasnovo svoje prijave, ampak pazite, da ne obljubite nemogočega.

Ključni nasvet: prag sofinanciranja morate doseči že v najbolj črnem scenariju.

>>> Če tudi vas mika dodaten zaslužek, se nam pridružite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

6. korak: Načrtovanje prijave

Preverite, kaj vse boste morali pripraviti in napisati. Premislite, koga boste prosili za pomoč, saj sami vsega zagotovo ne boste znali dovolj kakovostno opisati.

Ključni nasvet: izračunajte, koliko časa boste potrebovali za prijavo; pomnožite ga s tri.

PRIJAVA RAZPISA: PRIPRAVA

7. korak: Prilagoditev ideje razpisu

Vsi razpisi imajo svoje cilje in zahteve. Skoraj gotovo je, da jim vaša ideja ne bo v celoti ustrezala, zato jo boste morali prilagoditi. Razpis si predstavljajte kot velik, nezlomljiv in tog okvir (pravokotnik), v katerega morate stlačiti svojo idejo (krog).

Ključni nasvet:  četudi tega nočete, vseeno raje poskusite preoblikovati krog.

>>> Ideje za zagonska sredstva

8. korak: Izpolnjevanje obrazcev

prijava razpisaTrenutek resnice. Vse ideje v glavi boste morali preliti na papir in hkrati odgovoriti na številna težka in tudi neprijetna vprašanja. Bolj ko ste razvili svojo idejo, manj dela boste imeli.

Ključni nasvet:  prijava razpisa je podoben proces kot pisanje knjige; če vam danes ne gre, poskusite spet jutri.

9. korak: Priprava spremnih dokumentov

V razpisni dokumentaciji so ključne informacije pogosto razpršene. Največkrat težavo povzročajo priloge obrazcev. Hitro se zgodi, da kakšno pozabite, ker se informacija ne nahaja tam, kjer bi jo pričakovali.

Ključni nasvet:  vedno večkrat preberite vso razpisno dokumentacijo, vključno z opombami.

PRIJAVA RAZPISA: ODDAJA

10. korak: Oddaja prijave

Zadnje dejanje. Nujno je zagotoviti formalno ustreznost prijave, sicer je bilo vse delo zaman.

Ključni nasvet:  pred oddajo naj prijavo vsaj še kdo zelo natančno preveri.

Avtor besedila je Uroš Malbašić, DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja