Go to Top

Premik ure na poletni čas zadnji vikend v marcu

Premik ure na poletni čas bomo izvedli zadnji vikend v marcu, natančneje v noči iz 30. na 31. marec. Tokrat bomo urne kazalce premaknili eno uro naprej. Kot pa zaenkrat kaže to še ni zadnji premik ure. Sicer je Evropska komisija predlagala ukinitev prestavljanja ure že leta 2019 vendar med članicami do sedaj še ni prišlo do dogovora kateri letni čas naj prevlada. Premikanje ure bo, po odločitvi Evropske komisije, ostalo v veljavi še najmanj do leta 2026.

Se tudi vi odločate za odprtje s.p. ali registracijo d.o.o.?  Za termin registracije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Kako premik ure vpliva na poslovanje podjetij?

Dejstvo je, da povsod po svetu ne poznajo premikanje ure na poletni/zimski čas zato pri poslovanju s strankami v tujini le preverite koliko je ura pri njih.
Nekatere države pa že sedaj ne poznajo premika ure kot je v veljavi pri nas. Naj naštejemo samo nekatere: Japonska, Indija in Kitajska, Azejrbardžan, Gruzija, Rusija, Belorusija in Islandija.

 Izračun plače

Potrebujete zanesljivo računoovodjo?

Izračun dnevnice

Smisel premikanja ure?

Premik ure na poletni čas je stopil v veljavo z željo po večjem izkoristku dnevne svetlobe. Smisel premika ure med zimskih in poletnim časom je tudi v varčevanju z energijo, saj se delovni čas podjetij in ustanov prilagaja večjemu izkoristku dnevne svetlobe in posledično manjše porabe tako električne kot tudi toplotne energije.

Prispevki za s.p. 2024

Premik ure na zimski čas

Premik ure na zimski čas bomo kot običajno ponovno izvedli zadnji vikend v oktobru, in sicer 27.10.2024. Takrat bomo uro premaknili za eno uro nazaj in tako po mnenju znanstvenikov uro bolj uskladili z našim bioritmom.

Ustanovitev d.o.o.

Kdaj je bil uveden premik ure?

Premik ure v Sloveniji izvajamo od leta 1983. Prehod na poletni čas se je spomladi zgodil zadnjo nedeljo v marcu ali prvo nedeljo v aprilu, prehod na standardni čas pa se je jeseni zgodil zadnjo nedeljo v septembru ali prvo nedeljo v oktobru. Takšen način premika ure kot je v veljavi sedaj, je bil določen leta 2006.

Prijava na e-novice