Go to Top

Pozor, cariniki na delu – preverite izjave o skladnosti

Cariniki bodo med 5. in 16. oktobrom 2015 poostreno preverjali uvoz blaga iz tretjih držav, ki lahko ogroža varnost in zdravje ljudi. Preverjali bodo, ali so uvoženi in prineseni proizvodi skladni s predpisanimi standardi Evropske unije, torej, ali imajo ustrezno oznako CE, navedbo modela, znamke in tipa proizvoda in ali jih spremljajo predpisane listine – izjave o skladnosti.

izjave o skladnosti

izjave o skladnosti

Preverjanje bo potekalo preden bodo lahko šli našteti proizvodi  v prosti promet.

Najbolj jih bodo zanimali aparati za mešanje hrane, cement, obtočne črpalke, prenosne svetilke, plinski kuhalniki, radiatorji, sesalniki, sončna očala, svetlobni nizi, verižne žage, vžigalniki, zaščitne čelade in rokavice, žarnice ter različni usnjeni in tekstilni proizvodi.

Cariniki bodo preverjali, ali ima uvoženo blago oznako CE in priložene ustrezne listine.

Klikni in deli

Zakonodaja namreč za določene proizvode zahteva izjavo o skladnosti proizvodov in njihovo označevanje z oznako CE. Oznaka CE potrjuje skladnost proizvoda z vsemi bistvenimi zahtevami veljavne zakonodaje za ta proizvod. Hkrati velja, lahko preberemo na spletni strani Finančne uprave RS (Furs), da morajo biti tudi proizvodi, za katere posebna usklajevalna zakonodaja še ni sprejeta, ravno tako izdelani v skladu s splošnimi varnostnimi zahtevami, vendar njihova označenost z oznako CE ni predpisana.

Preberite si tudi prispevek: Oznaka CE in obveznosti prodajalca.

Cariniki iz Fursa bodo pri poostrenem nadzoru sodelovali predvsem s Tržnim inšpektoratom RS, saj je v večini primerov pristojen za mnenje o skladnosti proizvodov.

Kategorije Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja