Go to Top

Potrjen program sodelovanja z Rusijo

Vezi z Rusko federacijo se bodo tudi v prihodnje krepile. Vlada je namreč potrdila Program sodelovanja z Rusijo.

Potrjen program sodelovanja z Rusijo3. maja je vlada Slovenije podpisala Program sodelovanja z Rusijo o sodelovanju na področju kulture, znanosti, izobraževanja in športa za obdobje 2013-2015. Sedaj ga je vlada tudi uradno potrdila.

Program je podlaga za nadaljevanje sodelovanja v kulturi, izobraževanju in znanosti med državama. Namen sporazuma je sodelovanje ustanov in organizacij, ki delujejo v kulturi, izobraževanju, znanosti in umetnosti ter izmenjavi umetniške, znanstvene in izobraževalne vsebine.

Poleg tega se bo spodbujalo tudi sodelovanje radia, televizije, kinematografije, tiska in elektronskih medijev ter poučevanja, učenje jezika in književnosti.

Tudi gospodarsko sodelovanje

Bližanje Slovenije in Rusije je pozitivno tudi z vidika gospodarstva, saj se vedno več Rusov ozira za novimi podjetniškimi priložnostmi v Sloveniji.

Ruske neposredne naložbe v Slovenijo so sicer iz leta v leto večje. V letu 2008 so v Slovenijo vložili 35,6 milijona EUR, leta 2012 pa 46,7 milijona EUR. Tudi Slovenija veliko vlaga v Rusijo, leta 2008 so neposredne naložbe znašale 444,4 milijona EUR neposrednih naložb, leta 2012 pa 325,8 milijona EUR. Slovenske družbe so največ vlagale iz dejavnosti proizvodnje farmacevtskih surovin in preparatov, proizvodnje izdelkov iz gume in plastičnih mas ter nazadnje proizvodnje računalnikov, elektronskih in optičnih izdelkov.

Gospodarsko povezovanje Rusije in Slovenije je tudi eden izmed ciljev Data d.o.o. Zato smo tudi vzpostavili spletno stran z vsemi potrebnimi informacijami za ustanovitev podjetja v Sloveniji, socialno mrežo pa gradimo tudi preko Facebook in LinkedIn spletne strani.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb 


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja