Go to Top

Potencialni podjetniki – uči se, da ti ne bo treba delati!

Kot šolarjem so nam govorili starši in učitelji, naj se učimo, da bomo dobili dobro službo. Ne morem pozabiti učiteljice, ki je nadobudnega sedmošolca na hodniku šole potrepljala po hrbtu in rekla: »Uči se, da ti ne bo treba delati!« Nihče pa nam ni govoril, naj se šolamo zato, da bomo postali podjetniki.

Potencialni podjetnik - uči se, da ti ne bo treba delati!Šolski sistem danes je še vedno naravnan v smeri, da izobražuje posameznike zato, da bodo nekoč dobili dobro zaposlitev, dobro službo. O podjetništvu pa se je vedno govorilo kot o izhodu v sili, če se ne dobi dobro plačane službe po možnosti za nedoločen čas.

V DATI smo pričeli s seminarjem, Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Seminarja se udeležujejo posamezniki, ki razmišljajo o lastni podjetniški poti, glede na to, da imajo idejo, se ukvarjajo s hobijem ali pa jih preprosto zanima, kako in kje lahko pridejo do podjetniške ideje.

Seminar je odlično obiskan in iz udeležbe bi se dalo sklepati, da se spreminja miselnost Slovencev. Namesto, da bi čakali, da jim v naročje pade dobra služba, da jim zaposlitev priskrbi Zavod za zaposlovanje, kjer so prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, oziroma računajo na veze in poznanstva, se aktivirajo.

Kako? Tako, da iščejo informacije, hodijo na predavanja, berejo knjige o podjetništvu, predvsem pa iščejo isto misleče ljudi in izmenjujejo primere dobrih praks:

  • Leta niso ovira in tako med udeleženci najdemo iskalce zaposlitve srednjih let, ki razmišljajo o tem, da ne bi več v nedogled pisali prošenj za zaposlitev, ampak se aktivirali kot podjetniki. Imajo namreč veliko izkušenj in znanj, zato jih predvsem zanima, kako začeti z lastnim poslom.
  • Med udeleženci so študenti tik pred diplomo, ki želijo informacije o podjetništvu kot alternativi zaposlitvi, ki je ni nikjer.
  • Na seminar pridejo mladi, ki imajo hobi in jih prijatelji, znanci in domači spodbujajo, naj svoj hobi spremenijo v zaslužek.
  • In vsi tisti, ki potrebujejo motivacijo za to, da bodo začeli razmišljati o samostojni podjetniški poti.

Na seminarju dobijo konkretne informacije o tem, kje na spletu lahko najdejo ideje za podjetništvo, kako lahko preverijo in predstavijo svoj izdelek ali storitev na brezplačnih družabnih omrežjih. Na seminarju se vedno odvija zanimiva debata in nekaj utrinkov, vprašanj in dilem udeležencev, vam bomo predstavili v prispevkih, ki jih bomo v teh poletnih mesecih objavljali na naši spletni strani.

Pripravila: Bogdana Rejc, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja