Go to Top

Poostren nadzor blagajniškega poslovanja in carinske kontrole

Davčni urad in Carinska uprava od ponedeljka, 15.07.2013, izvajata poostren nadzor nad blagajniškim poslovanjem ter izvajata trošarinske (carinske) kontrole.

Poostren nadzor blagajniškega poslovanja in carinske kontroleNa davčnem uradu planirajo, da bo do konca avgusta 2013 opravljenih 2.400 nadzorov. Nadzor bodo na terenu opravljali davčni inšpektorji skupaj s predstavniki mobilnih carinskih enot. Informacije o prekrških se zbirajo že od 1. julija, ko so začele veljati spremembe zakonodaje pri gotovinskem poslovanju. S 1. julijem so začele veljati zakonske odločbe, ki so prinesle pomembne spremembe, ena izmed njih so tudi zelo visoke globe za kršitelje. Eden izmed ključnih ciljev je obvladovanje sive ekonomije, saj je nadzor (marec-april 2012, 65 opravljenih nadzorov) pokazal, da je med 70-80% zavezancev naknadno spreminjalo postavke na računih ter v povprečju izbrisalo 50% prometa.

Kazni za kršitelje so naslednje:

  • 3.000 do 10.000 EUR za posameznika
  • 20.000 do 70.000 EUR za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost
  • 50.000 do 250.00 EUR za pravno osebo

K informiranju je DURS pozval tudi vse državljane, ki imajo možnost prejeti račun poslati davčni upravi v obliki MMS sporočila.

Vir: www.durs.gov.si

Pripravila: mag. Katarina Kompara

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja