Go to Top

Polovico prispevkov vam lahko plača tudi država

Na vsakem posvetu z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, ki ga nekajkrat mesečno izvajamo v podjetju DATA d.o.o. za vse, ki želijo brezplačne informacije pred ustanovitvijo s.p. ali d.o.o. na VEM točki, udeleženci posveta zastavijo vprašanje na temo uveljavljanja krajšega delovnega časa zaradi starševstva in povračila prispevkov za socialno zavarovanje s strani države. Vprašanja s to tematiko zastavljajo ravno tako udeleženci delavnice v sklopu programa subvencije za samozaposlitev, zato smo se odločili objaviti osnovna pojasnila glede uveljavljanja te pravice za samozaposlene osebe.
Vsi podjetniki, ki so mladi starši in se samozaposlijo v svojem novoustanovljenem podjetju, lahko po svoji uspešni prijavi v socialno zavarovanje (s to prijavo v socialno zavarovanje je pravzaprav realizirana samozaposlitev v lastnem podjetju) uveljavljajo pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti, do otrokovega 3. leta starosti. Pravico lahko uveljavlja eden od staršev.

Kako do uveljavitve pravice?

Bodoči podjetnik najprej na VEM točki registrira podjetje in se v njem samozaposli (prijavi v zavarovanje z M1 obrazcem). Po prejemu potrdila o prijavi v zavarovanje s strani Zavoda RS za zdravstveno zavarovanje je potrebno  izpolniti vlogo za uveljavitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva (vloga S-3/1).

Izpolnjeno vlogo odda na krajevno pristojnem Centru za socialno delo. Po prejemu Odločbe Centra za socialno delo, na Zavodu za zdravstveno zavarovanje uveljavlja pridobljeno pravico do plačila prispevkov za socialno varnost. Samozaposleni podjetnik z Odločbo Centra za socialno delo iz svoje dejavnosti (podjetja), plačuje prispevke za socialno varnost za najmanj 20 ur/tedensko, država pa razliko do polnih prispevkov plačuje, kot smo že napisali do dopolnjenega 3. leta starosti otroka.
Več o pravici do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, si lahko preberete na sledeči povezavi http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/krajsiDelovniCas.asp. , kjer vam je na voljo tudi obrazec-vloga.

Pripravila: Bogdana Rejc, DATA d.o.o.

Komentar (1)

  • Anita Krajnc 2. Novembra 2012 - 12:53 Odgovori

    Dopolnjujem: država plačuje prispevke do dopolnjenega 3. leta starosti otroka, pri dveh ali več otrocih pa do dopolnjenega 6. leta najmlajšega otroka.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja