Go to Top

Podrobnosti glede zaprtja s.p.

Pisali smo že, da od avgusta letos, veljajo nova pravila glede postopka zaprtja s.p.. Samostojni podjetnik mora namreč 15 dni pred dejanskim zaprtjem s.p., o tem obvestiti registrski organ AJPES. O načinu obveščanja registrskega organa, smo že podrobno pisali v članku Praktični napotki glede obveščanja Ajpes o prenehanju opravljanja dejavnosti s. p.

Podrobnosti glede zaprtja s.p.Referenti Vem točke Data pri postopku izbrisa podjetnika iz registra podjetij, pomagamo tako, da na samem postopku na VEM točki, podjetnik izpolni Obvestilo o prenehanju poslovanja, na obrazcu za izbris podjetnika, ki ga pripravimo na e-Vem portalu pa zabeležimo datum izbrisa, ki je od dneva, ko podjetnik opravlja postopek na naši VEM točki zamaknjen za 15 dni. Torej 16. dan je podjetnik izbrisan iz registra podjetij, naslednji dan pa na naslov, ki ga navede na vlogi za izbris, prejme sklep o izbrisu podjetja iz registra podjetij. Po prejemu sklepa AJPES-a, podjetnik že ve, da mora v roku 60 dni oddati bilanco na FURS, se odjaviti iz zavarovanja na zavodu za zdravstveno zavarovanje in če se tako odloči, tudi zapreti TRR račun na banki.

Poznate vse podrobnosti, ki se nanašajo na zaprtje s.p.? 

Klikni in deli

Različni so razlogi, da samostojni podjetnik sprejme odločitev o prenehanju poslovanja. Večkrat v zadnjem času se je na naši VEM točki zgodilo, da je podjetnik podpisal z delodajalcem pogodbo o zaposlitvi na začetku meseca, pozabil pa je pravočasno obvestiti AJPES, da bo zaprl s.p.. Tako se je zaprtje podjetja zamaknilo (15 dni) v mesec, ko je podjetnik že nastopil zaposlitev. V takem primeru mora podjetnik obvestiti svojega računovodjo o datumu zaprtja, kajti do datuma izbrisa iz registra podjetij, bo imel podjetnik popoldanski s.p. in bo moral za dni do zaprtja popoldanskega s.p., obračunati prispevke za plačilo pavšala.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Seminar bo koristil tistim, ki tehtajo med izbirama: zaposlitev ali samozaposlitev, kakor tudi tistim, ki so zaposleni in želijo povečati svoje prihodke. Vsekakor bo zanimiv tudi tistim podjetnikom, ki želijo bolje spoznati/razumeti strukturo prihodkov in odhodkov v s.p. ter strukturo plače zaposlenega.

Več informacij

Primer 1:

Franci Ocepek s.p. je podpisal pogodbo o zaposlitvi z dnem 1.11.2015. Konec oktobra se je na Vem točki zglasil zaradi postopka zaprtja s.p.. Pred tem ni obvestil AJPES, da namerava zapreti svoje podjetja. Recimo, da je možen datum zaprtja s.p., ko se upošteva 15 dnevni rok, 14. 11. 2015. Za teh 14 dni bo podjetnik plačal sorazmerni delež pavšala za prispevke.

Primer 2.:

Popoldanskemu  s.p. z dnem 31.10.2015 preneha pogodba o zaposlitvi. Ne želi odpreti rednega s.p. ampak želi zapreti s.p. in se prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve. Ni obvestil AJPES, da želi z 31.10.2015 zapreti popoldanski s.p.. Postopek zaprtja je opravljal na VEM točki dne 2.11.2015 in datum izbrisa iz poslovnega registra bi tako bil 18.11.2015. S 1.11.2015 bi se moral ta podjetnik, prijaviti v zavarovanje na s.p. in do zaprtja s.p. (18.11.2015) bi moral obračunati in plačati sorazmerni del prispevkov za socialno zavarovanje.

Pomembno je, da podjetnik natančno opravi vse postopke po zaprtju s.p. in poskrbi, da ima ob ali pa čim prej po zaprtju s.p., plačane oziroma poravnane vse obveznosti. V kolikor se bo v prihodnosti želel  spet registrirati kot samostojni podjetnik, bo FURS preverjal, da ni davčni dolžnik.

Pripravila: Bogdana Rejc

Kategorije Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja