Go to Top

Podjetništvo v Sloveniji v letu 2012

Pretekli vikend so bili v sklopu podjetniškega vikenda v Mariboru predstavljeni rezultati svetovne raziskave o podjetništvu (GEM) 2012.

Podjetnistvo v Sloveniji

Generalni trend prepočasnega razvoja podjetništva je v Sloveniji še vedno prisoten. Raziskava je pokazala, da pri ustanavljanju novih podjetij v Sloveniji sicer obstaja rahel porast, a kljub temu naj bi v Sloveniji še vedno precej zaostajali za številnimi inovacijskimi državami.

Raziskava poudarja tudi, da obstaja precej velik odklon med tistimi, ki podjetništvo spoštujejo kot poklic in mišljenjem, da je podjetništvo dobra poklicna izbira. Opozarjajo tudi, da veliko število podjetij kljub ustanovitvi nato ne uspe pripeljati zgodbe v naslednjo fazo in se njihova podjetniška pot žal hitro konča.

V raziskavi so predstavili še en dejavnik, ki je zelo obetaven in sicer, da se za podjetništvo iz nuje odloči zelo malo ljudi ter da za vstop v podjetništvo obstajajo drugi, bolj pozitivni razlogi. Med te razloge raziskava v vrh postavlja željo po večji neodvisnosti pri delu in želja po povečanju osebnega dohodka (kar Slovenijo postavlja bok državam, kot sta Norveška in Nizozemska).

V podjetju DATA se žal s trditvijo glede upada podjetništva iz nuje ne moremo v celoti strinjati, saj smo sami zaznali precej velik del ustanavljanja podjetij iz nuje, ko ljudem zaradi izgube zaposlitve ali pa dolgotrajnemu iskanju nove zaposlitve druga pot ne preostane in na tem področju vidimo še ogromno možnosti za pospeševanje podjetništva preko izboljšanja pogojev s strani države.

Zaznali smo namreč povečanje števila brezposelnih, podaljšanje dobe do prve možnosti starostne upokojitve, omejitve pri študentskem delu, vzporedno pa tudi povečanje števila samozaposlitev. Tako ocenjujemo, da gre pri velikem delu ustanovitev za iskanje nove priložnosti, predvsem zato, ker druge možnosti trenutno ni – zaradi česar menimo, da podjetništvo iz nuje narašča.

Avtor: Luka Kalaš, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja