Go to Top

Plačevanje obresti (kredita) v Avstrijo

V zadnjem času je tudi med manjšimi podjetji in podjetniki postalo zanimivejše financiranje izven meja Slovenije. Vsekakor nam dejstvo, da smo del Evropske unije pomaga pri sodelovanju s tujimi bankami, vendar pa se žal podjetja ob tovrstnih transakcijah ne morejo izogniti določenim administrativnim zahtevam davčnih uradov.

Pa poglejmo primer: Slovensko podjetje najame dolgoročno posojilo pri banki iz Dunaja. Kakšne obveznosti poročanja in morebitnega plačevanja ima slovensko podjetje ob plačilu obroka in kakšne ob plačilu obresti tej banki?

Slovensko podjetje (ali podjetnik) mora pri vsakem posameznem plačilu obroka izpolniti statistične podatke o »naravi« nakazila, pri svoji poslovni banki, večina ima to urejeno preko spletnega bančništva.

Pri plačilu obresti pa se zadeve malce bolj zapletejo, saj je potrebno še pred plačilom, izpolniti in nato pridobiti potrjen KIDO obrazec (s strani DURS-a v Avstriji) ter na dan plačila (nakazila) obresti plačati tudi davčni odtegljaj po stopnji, določeni skladno s konvencijo, ki jo ima Slovenija, npr. z Avstrijo 5 %, in ob tem še oddati obrazec ODO.

Dobronamerno opozorilo: če podjetje ne pridobi, pred nakazilom, potrjenega KIDO obrazca, s strani prejemnika obresti, je potrebno obračunati in odvesti davek po stopnji 15 % (70. člen ZDDPO-2).

Pripravila: Sabina Dimnik, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja