Go to Top

Osebni in poslovni račun – ju je smiselno združiti?

Je za samostojnega podjetnika smiselno, da združi osebni in poslovni račun? Zakaj da oziroma zakaj ne, pojasnjujemo v nadaljevanju.

>>> Registracija s. p. ali ustanovitev d. o. o. se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Računovodski strokovnjaki podjetja DATA so prepričani, da je dobro imeti finančno higieno med poslovnimi in osebnimi financami. Zato je za samostojnega podjetnika vedno smiselno, da ima osebni račun ločen od poslovnega. Tu so 4 razlogi.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Osebni in poslovni račun naj bosta ločena

1. Če samostojni podjetnik odpre poslovni račun, bo banka sama po uradni dolžnosti obvestila Ajpes in Furs o številki njegovega poslovnega računa. Če pa bo za poslovne namene uporabljal obstoječi osebni račun, mora sam obvestiti pristojne institucije o številki tega osebnega računa.

2. Ko začnemo z nekom poslovati, želimo preveriti, kako zanesljiv partner je. Na Ajpesovih spletnih straneh je na voljo kar nekaj informacij. Med drugim lahko pogledamo, če ima naš bodoči poslovni partner slučajno zablokiran račun. Če samostojni podjetnik uporablja samo osebni račun, potem na Ajpesovih straneh ta ne bo objavljen zaradi varstva osebnih podatkov. Kar vsekakor ni dober pokazatelj.

3. Bankirji načeloma nočejo dati kredita oziroma posojila samostojnemu podjetniku, ki nima odprtega poslovnega računa. Šele po preteku približno treh mesecev, ko bo podjetnik na poslovnem računu imel nekaj prometa, bo bankir videl, kakšen kredit mu lahko ponudi.

4. Če podjetnik uporablja osebni račun v poslovne namene, mora njegov računovodja knjižiti vse transakcije, ki se dogajajo na tem osebnem računu. Na osebnem računu pa se dogaja veliko transakcij, ki niso povezane s poslovanjem. Večkrat na dan plačujemo s kartico, opravimo storitev na bankomatu … in vse to mora računovodja poknjižiti. Posledično to pomeni, da bo samostojni podjetnik imel višje stroške računovodstva. Ti pa bodo zagotovo višji kot bo prihranili pri bančnih stroških.

>>> Račune prepustite nam, vi pa se posvetite opravljanju svoje dejavnosti. Če vas zanimajo naše računovodske storitve, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Kako zamenjati računovodski servis, pa smo pisali v prispevku Menjava računovodskega servisa – kdaj in kako?.

Zakaj bi združili osebni in poslovni račun?

osebni in poslovni računEdini razlog, zakaj bi samostojni podjetnik imel le en račun, je prihranek pri bančnih stroških. Vendar banke na začetku poslovanja samostojnim podjetnikom za neko nizko ceno ali pa celo brezplačno vodijo poslovni račun. To pomeni, da v prvem letu poslovanja s tem samostojni podjetniki nimajo velikih stroškov.

>>> Na kaj vse morate biti pri poslovanju pozorni normiranci, opozarjamo na posebnem izobraževanju. Samostojni podjetniki pa se lahko odločite tudi za samostojno vodenje knjigovodstva. Potrebno znanje dobite na naši delavnici Kako voditi enostavno knjigovodstvo?.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja