Go to Top

Identifikacija za namene DDV tujcev, ki prodajajo blago na stojnicah

Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Republiki Sloveniji in tukaj opravlja dobave blaga ali storitev, zaradi katerih se šteje za zavezanca za namene DDV, se mora na ozemlju Republike Slovenije identificirati za namene DDV. S tem mora izvrševati obveznosti in uveljavljati pravice po ZDDV-1 oziroma imenovati davčnega zastopnika, ki bo v njegovem imenu izpolnjeval obveznosti iz naslova DDV.

V zvezi z obveznostjo obdavčitve za namene DDV tujcev, ki v prednovoletnem času v Sloveniji prodajajo blago fizičnim osebam na DURS-u pojasnjujejo, da Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) opredeljuje predmet obdavčitve v 3. členu, obdavčljive transakcije pa v 4. členu. Obveznost prijavljanja in identifikacijo za namene DDV in v zvezi s tem izdajo identifikacijske številke za DDV pa urejata 78. in 79. člen ZDDV-1.

Predmet DDV so na podlagi 1. točke 3. odstavka ZDDV-1 dobave blaga in storitev, ki jih davčni zavezanec v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti opravi na ozemlju Republike Slovenije za plačilo. Skladno z ZDDV-1 je davčni zavezanec vsaka oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti.

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV mora davčni zavezanec predložiti najpozneje 15 dni preden bo opravil obdavčeno dobavo. Tuj davčni zavezanec postane identificiran za namene DDV s pridobitvijo identifikacijske številke, kot to določa 1. odstavek 131. Pravilnika o izvajanju ZDDV.

Vir: DURS

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja