Go to Top

Obravnava vinjet in parkirnin z vidika odbitka DDV

DURS je prejel vprašanje glede pravice do odbitka DDV pri nakupu vinjet in parkirnin. V zvezi s tem pojasnjujejo:

Obravnava vinjet in parkirnin z vidika odbitka DDVCestnine in parkirnine se vštevajo med storitve, ki so tesno povezane z osebnimi avtomobili, zato davčni zavezanec pri nakupu teh nima pravice do odbitka DDV.

Davčni zavezanec v skladu s c) točko 66. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 13/11-UPB3, 18/11, 78/11 in 38/12) ne sme odbiti DDV od osebnih avtomobilov ter motornih koles, goriv in maziv ter nadomestnih delov ter storitev tesno povezanih s tem, razen od vozil, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup ter za nadaljnjo prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza ter osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz pokojnikov.

Omejitev pravice do odbitka DDV se tako nanaša tudi na storitve, ki so tesno povezane z osebnimi avtomobili. Med te pa je treba vštevati tudi cestnine (vinjete) in parkirnine (uporaba prostora za parkiranje).

Vir: Pojasnilo DURS, št. 4230-320211/2011-02, 16. 6. 2012

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja