Go to Top

Ne pozabite na obveznosti iz oddajanja premoženja v najem

Vsi zavezanci, fizične osebe, ki so v letu 2012 drugim fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje oddajali v najem izven Republike Slovenije, morajo napoved posredovati davčnemu organu do 15. 1. 2013.

Novosti v primerjavi s preteklim letom ni, tudi obrazec je takšen, kot leto poprej. Zavezance, ki svojih obveznosti ne bodo izpolnili, lahko davčni organ kaznuje za prekršek.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo torej zavezanci, ki so v letu 2012 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje oddajali v najem izven Republike Slovenije, oddati na pristojni davčni urad do 15. 1. 2013 na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.

Zavezanec, rezident Republike Slovenije, je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in izven Slovenije. Nerezident Republike Slovenije pa je dolžan napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tako, kot preteklo leto, napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe je moral za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme prejemnika dohodka.

Akontacija dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 % od davčne osnove. Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 40 % normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam. Normirani oziroma dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, dosežene z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1.200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Vir: SURS

 

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja