Go to Top

Napoved za odmero davka od premoženja

Ustavno sodišče je 28. marca 2014 razveljavilo Zakon o davku za nepremičnine. DURS poziva vse davčne zavezance, ki so v času od 1. 1. 2014 do 1. 4. 2014 postali lastniki stavb, da vložijo napoved za odmero davka od premoženja.

Zavezanec za plačevanje tega davka je fizična oseba, lastnik stavb in prostorov za počitek oziroma rekreacijo; in sicer tisti, ki imajo poleg nepremičnine, v kateri bivajo, v lasti še kakšno nepremičnino ali pa je ta, v kateri živijo, večja od 160 kvadratnih metrov. Davek se plačuje tudi, če ga lastnik daje v najem.Napoved za odmero davka od premoženja

Začasno so lahko oproščeni plačila davka zavezanci, ki so prvi lastniki novih stavb. Oprostitev velja za vlogo 10 let in se prizna za popravljene in obnovljene stanovanjske hiše, stanovanja in garaže, če se njihova vrednost poveča za 50%.

Napoved se vloži pri davčnem uradu, kjer stoji nepremičnina. Glede obveznosti vlaganja sicer velja, da mora zavezanec vložiti napoved v 15 dneh od nakupa nepremičnine. Prav tako mora v 15 dneh od spremembe napovedati vse spremembe, ki vplivajo na višino davčne obveznosti. (DURS. 2014. Dostopno tukaj.)

Zavezanci bodo odločbe prejeli z osebno vročitvijo predvidoma do konca meseca junija.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja