Go to Top

Mali davčni dolg ostal dvema tretjinama dolžnikov

Tretjina malih davčnih dolžnikov, ki so Finančni upravi RS dolgovali do 10 do 100 evrov, je po pozivu davčni dolg poravnala.

davčni dolg

Furs je v začetku oktobra 71.713 zavezancev pozval, naj prostovoljno poravnajo dolg, sicer ga bodo izterjali z davčno izvršbo. O tem smo pisali v prispevku Majhen davčni dolg lahko veliko stane.

»Davčni izvršbi se je s prostovoljnim plačilom obveznosti, ki so ga zavezanci izvedli od dneva javnega poziva k prostovoljnemu plačilu dalje, uspelo izogniti 24.636 takšnih dolžnikov, ki so poravnali dolg v skupni višini 908.316,55 evrov,« so sporočili iz Fursa. To pomeni, da se je dobra tretjina oziroma 34 odstotkov malih davčnih dolžnikov davčni izvršbi izognilo, proti ostalim pa se postopek davčne izvršbe nadaljuje.

Mali davčni dolžniki so prostovoljno poravnali za slab milijon davčnega dolga.

Klikni in deli

Na Fursu so znova opozorili, da lahko majhne davčne dolžnike davčna izterjava dolga stane veliko več, kot imajo davčnega dolga, saj stroški davčne izterjave zaradi bančnih stroškov hitro dosežejo 50 evrov ali več. Kdor prejme opomin za plačilo davčnega dolga, naj ga poravna takoj in v celoti, saj je rok za plačilo ob prejemu opomina že potekel. Furs namreč pošlje le en opomin, ob znesku na njem pa mora dolžnik poravnati tudi dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje do dneva plačila. O tem smo pisali v prispevku Davčna izvršba – Furs ne opominja dvakrat.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ob vstopu v svet podjetništva se mnogi odločijo, da bodo poslovali na podlagi normiranih odhodkov. Vseeno morajo biti pozorni na to, kakšne so njihove obveznosti do države in katerih rokov ne smejo zamuditi.

Več informacij

»Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, se za neporavnane obveznosti opomin ponovno ne izda, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe,« znova opozarjajo na Fursu.

Za izračun obresti do dneva plačila opomina pa so na svoji spletni strani pripravili tudi kalkulator.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja