Go to Top

Kupiti službeno ali zasebno vozilo? To je zdaj vprašanje!

Podjetja in podjetniki so velikokrat v dilemi kaj se bolj izplača (tako finančno kot davčno): kupiti vozilo na podjetje ali kupiti lastno vozilo in za stroške prevoženih kilometrov bremeniti podjetje. Odgovor oziroma najoptimalnejša rešitev je odvisna od več faktorjev

Kupiti službeno ali zasebno vozilo?Dejavnost podjetja

Če gre za dejavnost kjer se dnevno potrebuje vozilo (kot so terenska dela), potem je morda najbolje kupiti vozilo na podjetje.

Kakšne so finančne zmožnosti za nakup?

Če kot fizična oseba nimate dovolj sredstev za nakup, bi bilo morda smiselno pridobiti finančni ali poslovni lizing, kjer razporedite finančno bremenitev investicije na več let.

Ali se vozilo uporablja tudi v zasebne namene?

V kolikor bi imeli eno vozilo, ki bi ga uporabljali tako v poslovne kot tudi v zasebne namene, bo potrebno z vodenjem potnega naloga dokazovati število kilometrov prevoženih v ene in v druge namene. Ne pozabite, da je to tudi ugodnost za zaposlene, kar pomeni, da se plačujejo tudi prispevki in dohodnina (boniteta).

Za priznavanje prevoženih kilometrov v poslovne namene z zasebnim vozilom je tudi potrebno voditi evidenco, kamor vpisujemo poslovne poti (namen, datum, ura ipd.) in z katere je priznan najvišji znesek (neobdavčljiv) 0,37 €/km.

Na podlagi investicije v službeno vozilo, v lasti podjetja, so upravičeni stroški: amortizacija (najvišja priznana letna amortizacijska stopnja je 20%), vzdrževanje, registracija in servis. Za nakup avtomobila kot podjetje (tudi s.p.) pa ne morete uveljavljati davčne olajšave za investiranje – edina izjema je nakup okolju prijaznega avtomobila. Manj prijetno dejstvo pa je, da so okolju prijazni avtomobili precej manj prijazni do denarnic.

Primerjava stroškov službenega in zasebnega vozila

Nabavna vrednost vozila: 10.000€

Letno prevoženi kilometri v poslovne namene: 10.000 km

Uporaba v zasebne namene (okvirno) 20%

KILOMETRINA (lastno vozilo) STROŠKI (službeno vozilo v lasti podjetja)
10.000 x 0,37€ = 3.700,00€ Letna amortizacija

2.000,00€

Vinjeta

110,00€

Gorivo

1.500,00€

Registracija/Zavarovanje

600€

Vzdrževanje

300€

SKUPAJ

4.510,00€

SKUPAJ 3.700,00€

Davčno priznani odhodki

3.608,00€

Če povzamemo: v kolikor so stroški vzdrževanja vozila višji je vsekakor bolj smotrno, da opravimo investicijo v podjetje. V nasprotnem primeru je bolje, da za prevožene kilometre v poslovne namene povrnemo strošek kilometrine zaposlenemu. V obeh primerih je seveda potrebno vodenje evidenc. Če bi se radi podrobneje seznanili z obravnavano tematiko, se lahko obrnete na naše svetovalce na 016001530 ali data@data.si

 

Pripravil: Gašper Meden

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja