Go to Top

Kdo lahko uveljavlja 50% nižje prispevke za PIZ?

Ko se odločite za registracijo podjetja, imate možnost ustanovitve navadnega ali popoldanskega s.p. S pogovornim izrazom “popoldanski s.p.” označujemo samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova.

Razmišljate o samozaposlitvi?

Kdo lahko uveljavlja 50% nižje prispevke za PIZ?

Spomnimo, posameznik, ki se prvič v življenju registrira za samostojno opravljanje dejavnosti kot npr. samostojni podjetnik, lahko prvih 12 mesecev poslovanja uveljavlja 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) drugih 12 mesecev poslovanja pa so ti prispevki nižji za 30%.

Ali se lahko s.p. spremeni v popoldanski s.p.?

Če med letom s.p. sprejme zaposlitev za določen čas in s.p. spremeni v »popoldanski s.p.“, lahko po nekaj mesecih, ko se zaposlitev za določen čas zaključi, popoldanski s.p. spet postane navaden s.p.

Ali veste, da lahko postopek registracije brezplačno opravite tudi na VEM točki DATA?

Ali lahko v takem primeru s.p. še (ali spet) uveljavlja 50% nižje prispevke za PIZ?

Da, če je to obdobje prehajanja iz navadnega v popoldanski s.p. v obdobju 12 mesecev od začetka poslovanja s.p. oziroma v obdobju drugega leta poslovanja, ko so PIZ prispevki lahko nižji za 30%.

Razliko do polnega zneska prispevkov bo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pokrivala Republika Slovenija. Delna oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje velja zgolj ob prvem vpisu v register.

Več o prispevkih za popoldanski s.p. si lahko preberete tukaj.

Če razmišljate o registraciji s.p. se lahko udeležite tudi našega brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja, na katerem boste izvedeli, kakšen je postopek registracije podjetja, kako boste obdavčeni, katere stroške lahko pričakujete po registraciji podjetja.

Za vsa dodatna vprašanja glede postopka ustanovitve s.p. in z njim povezanimi stroški so vam na voljo naši izkušeni svetovalci, ki jih lahko pokličete na 01 600 1530 ali jim pišete na e-mail data@data.si.

Pripravili: Anja Grahek in Bogdana Rejc, DATA do.o.

Prijava na seminar


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja