Go to Top

Kdaj uveljaviti strošek za nakup vinjete?

S 1. decembrom 2014 smo dobili nove rdeče-oranžne vinjete za leto 2015, njihovo veljavno obdobje traja do 31.1.2016. Skupno 14 mesecev. S staro celoletno vinjeto lahko peljete po slovenski avtocesti in ljubljanski obvoznici najkasneje do 31. januarja 2015.

Vinjeto kot strošek lahko uveljavite na potnem nalogu ali na obračunu kilometrine, vendar šele v letu 2015. Iz potnega naloga mora biti razviden nakup vinjete, za dokazilo pa potrebujete tudi račun.

Kdaj uveljaviti vinjeto kot strosek?Za povračilo stroškov na službenem potovanju šteje povračilo stroškov za takse, gorivo, če se uporablja službeno vozilo, cestnine in parkirnine, povračilo za prevoz in prenos stvari oziroma prtljage. Ti se ne vštevajo v davčno osnovo.

Kot nakup vinjete se obravnava nakup vinjete na dan službenega potovanja ali kadarkoli pred službenim potovanjem. Povračilo stroškov vinjete se torej zaposlenemu ne všteva v davčno osnovo tudi, če je zaposleni za svoj avtomobil že nabavil vinjeto, kasneje pa je bil s tem avtomobilom napoten na službeno potovanje, na katerem je smiselna uporaba cestninske ceste.

Samozaposleni si na potnem nalogu samo všteje strošek nakupa vinjete. Strošek lahko uveljavljate le enkrat letno na nakup letne oziroma dvakrat letno za nakup polletne vinjete. Nakup vinjete se mora glasiti na ime podjetja.

Letna vinjeta lastnike osebnih vozil s skupno maso do 3,5 tone stane 110 evrov. Mesečna vinjeta stane 30 evrov in tedenska 15 evrov. Lastniki vozil, ki se na avtocesto odpravljajo v kombiniranih vozilih, katerih prednji del je višji od 1,3 metra, morajo za celoletno vinjeto odšteti 220 evrov. Mesečna vinjeta stane 60 evrov in tedenska 30 evrov.

Več o potnih nalog lahko izveste tudi na našem izobraževanju Potni nalogi.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja