Go to Top

Katere evidence mora voditi podjetje?

Za svoje dejavnosti mora podjetje voditi materialno knjigovodstvo, ki pa je lahko finančno in kosovno (npr. začimbe in vijaki so finančno, steklenička soka in akumulator pa kosovno). Podjetje mora zagotoviti evidenco, iz katere bo strokovna oseba lahko razbrala nabavo in porabo materiala ter seveda stanje zalog.

Katere evidence mora voditi podjetje?V današnjem času večina podjetij vodi svoje materialno knjigovodstvo s pomočjo računalniških programov, v katerih imajo tudi blagajno, ki jo potrebujejo za gotovinsko poslovanje s strankami.

Popisi zalog so obvezni skladno s Slovenskimi računovodskimi standardi najmanj 1-krat letno, kar pa ne pomeni, da je to obvezno datum 31.12.. Gre za to, da morajo podjetja, ki delajo z materialom ali blagom najmanj 1-krat na leto uskladiti knjigovodsko stanje z realnim. Popis živil in hrane v obratih, kjer jo pripravljajo (restavracije bistroji ..) pa je obvezen 1-krat mesečno.

Podjetje mora za pripravo letnih računovodskih izkazov sporočiti stanje zalog materiala na dan 31.12. in sicer po nabavnih cenah, da lahko računovodja pravilno razknjiži stroške materiala in prikaže vrednost zaloge v bilanci stanja ter seveda knjiži morebitne viške ali primanjkljaje ugotovljene pri popisu.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja