Go to Top

Kako “preveriti” poslovnega partnerja?

Problem je zaradi velikokrat omenjenega »davčnega vrtiljaka« oz. »missing traderjev«. Gre za podjetja, ki obstajajo (v večini) le za to da se izogibajo plačevanju davkov (DDV).

Kako "preveriti" poslovnega partnerja?

Vsi imajo možnost preveritve veljavnosti identifikacijske številke (ID za DDV) preko spodnje povezave:

V kolikor želite lahko podatke o obdobju veljavnosti in druge morebitne spremembe neke ID številke pridobite od DURS-a na spodnjih kontaktih (pon.-čet.8.-15.ure pet.8.-13.ure):

Seveda pa se žal ne gre zanašati le na podatek o veljavni ID številki, zato je vsekakor potrebno preveriti še ostale indice o »dejanskem« poslovanju tega partnerja:

    • poslovni naslov, sedež
    • kontakte
    • odgovorne in kontaktne osebe
    • preveritev referenc
    • preveritev konkurence (primerjava cen) idr.

Morda ste že kdaj podvomili v pravilnost neke transakcije s kakšnim tujim (ali domačim) partnerjem, zato je smiselno preverit javno znane podatke in dejstva, da boste prepričani da je posel »zakonit«. Podjetja in podjetniki imajo skladno z veljavno davčno zakonodajo tudi možnost »samoprijave«, kar pomeni, da sami predložijo popravljen davčni obračun (z izvzetim poslom) in se s tem izognejo morebitnim sankcijam v primeru inšpekcijskega pregleda.

Komentarjev (2)

  • Miro Mrak 28. Februarja 2018 - 21:56 Odgovori

    Pozdravljeni,če dovolite bi vas vprašal kako se ugotovi plačilno sposobnost – poravnavo škodnega zahtevka do podjetja ,ki obratuje.Meni fizični osebi je podjetje
    naredilo škodo za cca 670.000,00 Eur brez zakonsko zamudnih obresti. Podjetje ima
    cca 40.000,00 Eur letnega dobička – bilanca.Podjetje bi bilo potrebno previriti,
    ker se bojim,da se iz tega ne bo poplačala škoda,ki mi je nastala.Če bi se to ugotovilo z dokazili bi potem na osnovi tega obvestil sodišče,da je podjetje v slaben finančnem stanju in da se bojim ,da podjetne ne bo zmožno poplačati škode v
    nasprotnem primiru pabi se to vleklo x let.Preveriti morebitne plombe,obremenitve
    itd.Kako bi se dalo dogovoriti z vami lp Miro

    • Manca Borko Grimšič 2. Marca 2018 - 11:24 Odgovori

      Pozdravljeni, v naši pravni službi so pogledali vaše vprašanje in vam svetujejo, da se obrnete na odvetnika. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja