Go to Top

Kako ne pogoreti na Skype konferenci?

Skype in podobna orodja so postala standarden del “opreme” pri poslovnem komuniciranju na daljavo. Čeprav se zdijo Skype konference nekaj podobno lahkega kot komunikacija po telefonu (kjer šteje zgolj in samo vaš glas), pa imajo tudi te vrste razprave svoja nepisana pravila. Katera so to?

skypePredhodno se pozanimajte o sogovorcih…

Ker boste še vedno vidni oziroma bo viden manjši del vas, je potrebno biti precej skrben. Npr. bančniki in programerji se najverjetneje razlikujejo tako po načinu govora kot tudi oblačenja.

… in se temu ustrezno pripravite!

Ne samo vaš videz, v tistem majhnem okencu na sogovornikovem zaslonu bo vidna tudi vaša bližnja okolica. Pazite, da se ne blešči, da niste zgoraj v srajci in spodaj v spodnjicah, da niso na mizi ravno takrat ostanki kosila, itd.

Zelo priporočljivo je tudi predhodno malce povaditi, kajti sploh če niste vajeni te vrste pogovorov, se vam bo zdelo zelo čudno ves čas buljiti v kamero.

Obrazna mimika in nasmeh so skorajda pomembnejši kot v “pravem” intervjuju

Za razliko od “pravega” intervjuja bo sogovornik osredotočen na vaš obraz, tako da je potrebno posebno pozornost posvetiti vaši obrazni mimiki (npr. da ne gledate v prazno) in predvsem nasmehu.

Kot prednost lahko uporabljate lahko “plonk” liste…

Pri sebi imate lahko vse mogoče zapiske, česar se ne morete vedno posluževati. Gre za definitivno prednost v primerjavi s sestanki, na katere pridete nepripravljeni.

…kot pomanjkljivost pa se lahko pojavijo tehnične težave

Seveda se vedno lahko zgodi, da pride do tehničnih težav in te je potrebno (tako iz vljudnosti kot tudi praktičnih razlogov) najaviti takoj, še posebej, ko pogovor nanese na zelo pomembne zadeve, vam pa npr. prekinja povezavo do svetovnega spleta.

Preko Skypa  je tako mogoče tudi dobro prodajati. Izkoristite možnosti, ki vam niso dosegljive preko telefona in se udeležite brezplačne delavnice o prodajnih tehnikah na letošnjih 7. Dnevih podjetništva!

 Prijava na Dneve podjetništva

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja