Go to Top

Kako priti do lastnega podjetja? II. del

V prvem delu Kako do lastnega podjetja? smo vam želeli pokazati, da odprtje lastnega podjetja, pa naj bo to s.p. ali d.o.o., še zdaleč ni tako zakomplicirano kot je to morda bilo v preteklosti. Danes pa vam želimo predstaviti postopek registracije podjetja ter pogoje za odprtje s.p. in d.o.o, ki jih more izpolnjevati vsak bodoči podjetnik.

Odprtje s.p.

Kako do lastnega podjetja? II. del

Odprtje podjetja: s.p. ali d.o.o.

Kot že omenjeno, je sama ustanovitev podjetja v Sloveniji danes zelo poenostavljena, saj je celoten postopek registracije samostojnega podjetnika mogoče brezplačno izpeljati kr na naši VEM točki. Tu vam bodo naši strokovnjaki podjetje vpisali v poslovni register, za kar jim boste morali posredovati ime in skrajšano ime podjetja, sedež podjetja, svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov, EMŠO in davčno številko), podatke o zakonitem zastopniku, ki je navadno ista oseba kot ustanovitelj podjetja, ter seveda dejavnosti, ki jih nameravate opravljati (glede na SKD). Nato vas bodo naši sodelavci vpisali še v davčni register.

Zaposleni, upokojenci ter študentje se lahko odločijo tudi o ustanovitvi popoldanske oblike s.p., ki za ustanovitelja predstavlja dopolnilno dejavnost. Postopek ustanovitve je enak običajnem s.p., vendar pa se statusa v nekaterih točkah razlikujeta. Višina mesečnih prispevkov za socialno varnost, je pri popoldanskem s.p. bistveno nižja in znaša od 30 do 130 evrov mesečno.

Odprtje d.o.o.

Tudi v primeru odprtja in registracije enosebne d.o.o. lahko to brezplačno storite na naši VEM točki. Tu postopek registracije d.o.o. lahko opravijo družbeniki, ki vplačajo osnovni kapital ( EUR 7.500)  v celoti v denarju in hkrati ne želijo vnesti nobenih posebnosti (dodatnih členov) v Akt o ustanovitvi ali Družbeno pogodbo. To pomeni, da se v celoti strinjajo z Aktom o ustanovitvi oziroma Družbeno pogodbo, ki jo je – za namene brezplačnih ustanovitev podjetij – pripravilo sodišče.

  • Postopek registracije d.o.o. lahko izvedemo tako za enoosebne d.o.o. (en ustanovitelj) kot tudi več-osebne d.o.o. (več ustanoviteljev).
  • Brezplačen postopek registracije lahko izvede domača ali tuja fizična ali pravna oseba (slovenski ali tuji državljan oziroma slovensko ali tuje podjetje).

V obeh primerih za rezervacijo svojega termina pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 ali nam pišite na naslov data@data.si.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja