Go to Top

Kaj morajo paziti pri davkih nerezidenti v Sloveniji?

Glede na porast tujih fizičnih oseb v RS, v zadnjih letih, smo posledično prejeli tudi več vprašanj glede ureditve davčnega statusa le-teh.

Da so postopki pravilni in natančni je potrebno v prvem koraku opredeliti vsa pomembna dejstva:Durs

  • v kateri državi je rezidenstvo
  • kje dejansko prebiva fizična oseba
  • katere dohodke prejema v RS
  • za kakšno obdobje je načrtovano bivanje v RS
  • kdo je izplačevalec dohodka

Po določitvi vseh relevantnih podatkov se lahko določijo postopki, roki, obrazci ter poročanja.

Spodaj navajamo splošne informacije in podatke, ki veljajo za večino primerov, kot rečeno pa se vsak primer rešuje individualno, skladno z dejanskim stanjem posamezne fizične osebe.

Davčno številko mora v RS pridobiti vsaka fizična oseba, ki:

  • ima v RS stalno ali začasno prebivališče, ko prijavlja podatke o elektronskem certifikatu, zastopnikih in naložbah, ali če prijavlja naslov za vročanje
  • nima niti začasnega (niti stalnega) prebivališča v RS, vendar na območju RS prejema obdavčljive dohodke ali je lastnik obdavčljivega premičnega oz. nepremičnega premoženja

Prijava za vpis fizične osebe v davčni register se opravi z obrazcem za pridobitev davčne številke.

Obrazec za napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, morajo fizične osebe (nerezidenti) oddati (papirno na DURS ali preko portala eDavki) najkasneje v 7 dneh od dneva izplačila dohodka – samo kadar izplačevalec dohodka ni slovensko podjetje ali podružnica tujega podjetja v RS ipd.

V kolikor fizična oseba, nerezident, biva v RS, mora po poteku 183 dni (v 12 mesecih) bivanja, urediti t.i. davčno rezidenstvo z izpolnitvijo obrazca Ugotovitev rezidentskega statusa. Ko se npr. ugotovi davčno rezidenstvo RS, pomeni za fizično osebo, da zanjo veljajo vsa pravila, olajšave in obveznosti za dajatve kot ostale državljane, rezidente RS. O takšni ugotovitvi našega DURS-a je potrebno obvestiti tudi državo stalnega prebivališča, da ne prihaja do dvojne obdavčitve dohodkov. Določene so izjeme po 4. točki prvega odstavka 7. člena ZDoh-2 (tuj strokovnjak, kakršnega ni v RS in drugi pogoji).

Vsi obrazci za odpravo dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja so zbrani TU.

Avtorica: Katarina Kompara, Data d.o.o.

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja