Go to Top

Kaj je domena in gostovanje?

Domena in gostovanje sta nujno potrebna za vzpostavitev spletno stran in uspešen nastop na spletu. Le tako boste lahko svoje proizvode ali storitve predstavili širnemu svetu in izkoristili marketinške prednosti, ki jih omogoča internet.

domena in gostovanjeVaša domena (domain) je naslov vašega podjetja na svetovnem spletu. Prav po vašem spletnem naslovu ali domeni vas stranke na internetu najdejo, zato je izjemno pomembno kakšno domeno si izberete.

Naslov je sestavljen iz zaporedja številk, t. i. Internet Protocol (IP naslov). Namesto zaporedja številk pa se uporablja zaporedje črk. Tako vsi računalniki, ki si delijo del IP naslova spadajo pod enako domeno.

Da lahko imate samo vaš internetni naslov morate ime domene registrirati in tako postane lastnik domene. Pred registracijo pa je vedno pametno preveriti, ali je doma še prosta. Vsak ponudnik ima tudi svoja pravila pri registraciji domene, ki jih morate upoštevati.

Znane so tudi domene kot so na primer .si, .eu, .com, .net, .org, .info., .biz ter druge.

Gostovanje (hosting) je storitev, ki omogoča, da je vaša spletna stran dostopna na internetu preko različnih brskalnikov. Za vzpostavitev spletne strani pa potrebujete prostor na strežniku. Navadno podjetja ali posamezniki zakupijo določen prostor na strežniku in temu pravimo spletno gostovanje.

V Sloveniji je veliko ponudnikov domen in spletnih gostovanj. Najboljše je, da domeno in spletno gostovanje izberete pri istem ponudniku, pri tem pa se lahko odločite tudi za različne pakete in izbirate med količino prostora na strežniku, številom elektronskih poštnih naslovov, FTP računi (tj. omrežni protokol, ki nam omogoča prenos podatkov med računalniki, ki so povezani v omrežje) ter MySQL bazami (tj. podatkovna baza za hrambo informacij).

Si želite izdelati lastno spletno stran? Nič lažjega, vabljeni na delavnico Spletna stran TO GO, kjer se boste v nekaj urah preko teoretičnega in praktičnega dela naučili oblikovati svojo spletno stran!

Pridružite se nam na naši Facebook , Twitter in LinkedIn strani!

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja