Go to Top

Ali je vključitev v sistem DDV obvezna?

Podjetniki se pogosto sprašujejo ali je za njihovo poslovanje bolje biti zavezanec za DDV ali ne.

Ali je vključitev v sistem DDV obvezna?Vključitev v sistem DDV je obvezna, ko podjetnik preseže 50.000 € obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih (ni vezano na koledarsko leto!).

Priporočljivo je, da se podjetnik vključi v sistem DDV še predno preseže limit 50.000 € obdavčljivega prometa. Če podjetnik ta limit preseže in še ni v sistemu DDV mora obračunati DDV v tem letu (po predpisani stopnji za opravljeno storitev ali prodano blago) od zneska, s katerim je presegel limit. To pomeni, da mora državi plačati DDV, nima pa pravice tega DDV-ja zaračunati svojim kupcem. Kar preprosto pomeni – podjetnik utrpi nepotrebno izgubo!

Podjetnik lahko kadarkoli prostovoljno vstopi v sistem DDV. V primeru prostovoljne vključitve mora podjetnik ostati v sistemu DDV 5 let.

Če pa podjetnik vstopi v sistem DDV na podlagi obvezne vključitve, lahko izstopi iz sistema DDV po 12 mesecih. Za to morajo biti izpolnjeni določeni pogoji:

  • imeti mora manj kot 50.000 € obdavčljivega prometa oziroma
  • manj kot 7.500 € nabav iz EU

Čezmejno poslovanje

Vstop v sistem DDV je obvezen tudi za vse podjetnike, ki presežejo nabave blaga iz drugih držav članic EU v skupnem znesku 10.000 € (tu šteje koledarsko leto) oz. dobavljajo storitve ali blago v druge države EU.

Slednji imajo na volje možnost izbire med dvema vrstama identifikacije za DDV:

  • Klasičen zavezanec za DDV
  • Atipičen zavezanec za DDV (ima pravico do poslovanja na območju držav EU, v Sloveniji pa še vedno posluje kot nezavezanec za DDV in posledično nima pravice do odbitka vstopnega

Vstop v sistem DDV

Vloga za vstop v sistem DDV se odda na portalu e-davki z ustrezno izpolnitvijo in oddajo obrazca P2.

Če potrebujete dodatno obrazložitev ali imate še kakšno dodatno vprašanje se lahko obrnete tudi na naše davčne svetovalce, kjer vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Pripravil Jure Filip, DATA d.o.o.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja